Splashgirl - Doors. Keys.

>> maandag 20 april 2009

Twee jaar geleden is een bijzondere jazzplaat zonder al te veel ruchtbaarheid aan ons land voorbij gegaan. Splashgirl is een Noors trio en soms sextet dat op zeer eigen en eigentijdse wijze invulling geeft aan jazz en zich daarmee voorzichtig op het snijvlak van klassiek begeeft. De basisbezetting van piano, drum en contrabas kan creatief worden aangevuld door viool, tenorsax en basklarinet. Doors, Keys bevat grotendeels sombere, ingetogen harmonieën met zo af en toe een venijnig expressieve uitbraak. Gedurende het album pakt een zware atmosfeer zich samen rond het cerebrale baken. Splashgirl heeft een licht experimentele neiging, waarin echo’s van oude muziek zachtjes doorsijpelen. Zoals we dat in modern klassiek ook vaak zien, leidt dit tot een sacrale rust. Dit ten opzichte van veel fusion en avant-garde jazz die vervalt in schrikkerig en zenuwachtig gedoe. De getemperde dynamiek van deze Noren laat zich bijna als kamermuziek beluisteren. Juist coherente melodiefragmenten en kernachtige, harmonische samenkomsten vormen hier de vooruitgang. Tegenwoordig opereert Splashgirl vanuit het Kennel Collective, waar enkele bevriende muzikanten zich organiseren. Zo was bassist Jo Berger Myhre bijvoorbeeld recentelijk te horen op de mooie plaat van Lasse Passage. De broze composities en het eerlijke musiceren van het trio smaakt naar meer. Gelukkig heb ik in de wandelgangen al gehoord dat nieuw werk niet lang meer zou moeten uitblijven. Houd de oren dus gespitst!

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.