Sophie Hunger - Monday's Ghost

>> zondag 26 april 2009

Uit centraal Europa bereikt slechts weinig muziek mijn brievenbus. Eerder lieten Clara Luzia, Lonely Drifter Karen en heel recentelijk nog Soap & Skin zien dat in ieder geval Oostenrijk de grond levert voor excentrieke, vrouwelijke singer-songwriterpracht. Nu is het aan Sophie Hunger om het buurland Zwitserland op de kaart te zetten. Met haar debuut, Monday’s Ghost, maakt ze direct een einde aan alle twijfel, als die al bestond. Het ijzersterke staaltje muzikaliteit dat ze ten gehore brengt, doet al direct bij opening denken aan het magistrale Spending Time with Morgan van Ane Brun. Dat mag op alle schalen een enorme prestatie heten. Dit slaat even makkelijk om in kille composities, die doen denken aan Sarah Blasko’s What the Sea Wants. Het krachtige, kernachtige spel verslapt geen enkel moment, waardoor de vaak dreigende en sombere sfeer tot grote hoogte wordt opgedreven. De geest van maandag bezit duidelijk een grote dosis tactiliteit. Het openbaart zich als de avond die inzet met beklemmende flarden mist en later een ijzige rijp die zich vastklampt aan de huid. Ondanks de gejaagdheid die zich soms van Sophie meester maakt, laat Monday’s Ghost je als aan de grond genageld staan. In de duisternis klinken scherpe kreten die de zwarte spiegel van de nacht versplinteren. Toch verliest Sophie zich nergens in de expressiviteit die uit haar donkerste diepten komt. Gelukkig zijn er ook momenten waarop een zomerse atmosfeer geruststellend het ijs doet smelten. Zo toont de Zwitserse zich veelzijdig en is dit debuut hopelijk niet meer dan een opstapje naar nog grotere werken in de toekomst. Schoonheid is uiteindelijk het hogere doel.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.