De Rosa - Prevention

>> zondag 26 april 2009

Prevention is het potente tweede album van de Schotse band De Rosa. Opvolgers zijn geliefd en bevreesd en De Rosa heeft voor deze risicovolle onderneming gekozen voor een andere weg. Dat werkt eigenlijk ook het beste, want daarmee is het gevaar van meer van hetzelfde dat vrijwel altijd tegenvalt direct afgewend. Nu heb ik zelf het genoegen van het debuut niet gekend en benader ik dit album zeer neutraal. Naar het schijnt was het debuut een vlotte en felle gitaarpopplaat. Die gitaarpop heeft op Prevention niet langer de hoofdrol en het geluid klinkt vol en gerijpt. Potent is het juiste woord voor de finale stuwkracht die de songstructuur kenmerkt en daar past een trager, aanzwengelend tempo bij. Mijn eerste ingeving was dat ik te maken had met een Schotse versie van het zeer creatieve Timesbold. Dit door de rijke arrangementen met een inventief en veelzijdig instrumentgebruik, zonder dat de stevige rockinvloed daaronder lijdt. Later dringt zich echter ook de vergelijking op met de ondergewaardeerde, Britse band South, hoewel hier niet op het laatste album afgegaan moet worden. Dit uit zich vooral in het strategische gebruik van elektronica accenten in combinatie met de doordringende beats. Gelukkig neemt het vijftal ook de ruimte om het kale skelet, dat aan de basis ligt van de evenzeer subtiel in elkaar stekende songs, bloot te geven, zoals het heel mooie Pest laat horen. De pakkende, uitgesponnen composities doen dan weer aan als landgenoten My Latest Novel. Inmiddels zijn er teveel fantastische Schotse bands om nog verdere vergelijkingen aan te gaan en dat zou ook alleen maar afdoen aan het immense genot van dit overweldigende talent. Er valt enorm veel te ontdekken op Prevention waardoor je na afloop onherroepelijk de neiging hebt om op repeat te drukken. De Rosa is absoluut indrukwekkend en vol karakter.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.