Matthew and the Arrogant Sea - Family Family Family Meets the Magic Christian

>> zondag 26 april 2009

Wat begon als een veelbelovende solocarrière, groeide spoedig uit tot een talent voor songschrijven en compositie dat aan één persoon niet voldoende heeft. De verantwoordelijke, Matthew Gray, bevond zijn directe sociale omgeving gelukkig zeer gewillig. Zo ontstond er een capabel zestal dat de rijke orkestraties die Matthew voor ogen stond op kundige wijze invulling gaf. Dit gezelschap bestaat uit vier familieleden aangevuld met twee vrienden, een zeer hechte groep derhalve. In de lokale, Texaanse scene werd het label Nova Posta Vinyl bereid gevonden Matthew and the Arrogant Sea vrij baan te geven. Niet zo vreemd, want dit label is een samenwerking van Robert Gomez en Eric Pulido van Midlake. Hiermee schaart de groep zich tussen enkele van de beste alternatieve namen uit Texas van de afgelopen jaren. Afwisselend druppelt herkenning door in de vorm van Dent May, Fleet Foxes, The Accidental of zelfs Beirut. De vriendschappelijke sfeer die in de groep moet heersen wordt ook beaamd door de songs, die klinken als de knisperende warmte die een broeierige grondlaag langzaam doet opdrogen. Het heeft iets vriendelijks en esoterisch, iets dromerigs en tegelijkertijd toch ook heel erg aards. De uitgesponnen arrangementen werken bezwerend en meeslepend. Als vanzelf ga je meedeinen op de trage ritmes en de wat hol klinkende vocalen. Stilistisch wordt er wat geleend van de indie folkrock om daar vervolgens een dik psychedelisch jaren ’60-’70 sausje overeen te schenken dat zorgt voor een hypnotisch effect. Droog echoënde productie is fluweel zacht en een tikje wollig waardoor alles zonder noemenswaardige uitschieters in een plastische massa verandert. Elders zou dit de creativiteit een halt toegeroepen hebben, maar bij Matthew and the Arrogant Sea werkt het wonderwel samen. Family Family Family is een verrassing die zich naarmate het album vordert steeds verder op het gemoed inwerkt.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.