Habiba - Jewellery Box

>> zondag 12 april 2009

De zojuist genoemde harpiste Habiba Doorenbos, doet als singer-songwriter niet onder voor Dita Parlo. Een kleine twee jaar na haar collega bracht ook zij een EP uit, die toepasselijk Jewellery Box getiteld is. De rode draad op deze zes nummers is haar karakteristieke stem en de harpen die ze bespeelt. Iedereen die kennis genomen heeft van de vaak geroemde freakfolk van Joanna Newsom weet al langer dat de harp veel verder gaat dan de barokke en romantische klassiekers. Ook jazzharpisten zijn inmiddels aardig ingeburgerd, denk bijvoorbeeld aan de reclame van Jameson Whiskey enige tijd terug. Jewellery Box is nu juist zo knap, omdat Habiba de harp nog altijd op een overwegend klassieke manier bespeelt, terwijl de liedjes toch echt direct aansluiten op hedendaagse pop en folk. Haar gevoel voor harmonie is even bijzonder als excentriekeling Hanne Hukkelberg en de folkinslag smaakvol als Alela Diane en zielsverwanten. De opzienbarende combinatie wordt in handen van Habiba werkelijk een fusie tussen pop en (modern) klassiek, die wellicht nog makkelijker dan Andrew Bird ook het klassieke publiek voor zich kan winnen. Alleen met een ijzeren wil en kristalheldere muzikale visie krijgt de versmelting van genres zoveel glans. Gelukkig is nieuw werk in de maak, waarin ze zeker haar beide hemelse instrumenten nog aardser, strijdvaardiger en kwetsbaarder zal laten klinken.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.