Laïs Lenski - Laïs Lenski

>> donderdag 9 april 2009

Gezien het bescheiden succes van de folksirenen van Laïs, is het misschien vreemd dat deze plaat juist mijn aandacht trok vanwege de deelname van cellist Simon Lenski. Dit vanwege zijn aandeel in de zeer kunstige en dwarse rock-folk-klassiek band DAAU (Die Anarchistische Abendunterhaltung), maar hij was eerder ook al van de partij bij geweldenaarster An Pierlé. Deze bijzondere samenwerking belooft dus een Belgisch feestje voor fijnproevers, hoewel niet uit de Vlaamse pot. Na een optreden in De Wereld Draait Door zit er zelfs wel een Nederlands succesje in. De prangende vraag is: wat brengt dit album ons? Het openingsnummer vangt aan met wat moeizaam fragmentarische klanken, die pas definitief coherent blijken als het pizzicatolijntje van Lenski zijn intrede doet. Zo ontvouwt zich langzaam een zeer ingetogen Hymne. Het geeft goed aan hoe je naar dit album kunt luisteren en vooral ook kunt genieten. Laïs Lenski geeft ons zeker geen dagelijkse kost. Gevieren lijken ze hun inspiratiebronnen moedwillig mysterieus te houden. Nergens sluit het definitief bij het folk-, klassieke- of popgenre aan. Dit dromerige laveren tussen genres maakt de uitzichten vaag, terwijl de witte wieven waarin zij zijn gehuld bijna tastbaar worden. Waar andere artiesten beelden weten te versterken, worden ze hier overbodig. De groep is getekend door de algemene en persoonlijke muziekhistorie en vertaalde dit naar puur avant-gardistische composities die zowel bezwerend als vervreemdend werken. Eigenlijk had je van deze muzikanten niets anders kunnen verwachten dan een nieuwe definitie van sfeermuziek. Afkeer en overgave gaan hier op schone wijze hand in hand.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.