Years - Years

>> donderdag 10 september 2009

Years is het verrassende en uitzonderlijke soloproject van Do Make’s en Broken Social Scene’s Ohad Benchetrit. Een goedgekozen naam, want het voorbijgaan van de tijd lijkt centraal te staan in de enigmatische composities op het album. Intriest drama gaat hand in hand met momenten van wonderschone verwondering en getemperde euforie. Tussen de bedrijven door en zijn drukke gezinsleven bracht Ohad veel tijd door in zijn thuisstudio en achter de PC om dit wonderlijke werk te maken.

De rijk gelaagde composities zijn gevormd in minimalistische, repetitieve patronen die de melodieën sturend dooraderen. Soepel akoestische gitaarspel is de degelijke basis waarop zijn muziek is gebouwd, maar ook daaraan is eindeloos gesleuteld om de klanken precies te laten uitdrukken wat de compositie doet bloeien. Gelukkig gaat hij zeer smaakvol om met elektronische kunstgrepen. Enkele getalenteerde gastmuzikanten tillen de spanning en uitvoering naar een hoger plan. Zo zijn Mike Barth (trompet), Julie Penner (viool), Milos Popovic (accordeon) en Justin Small (zang) op het album te horen. Het geheel heeft het karakter van een dynamische in elkaar overvloeiende soundscape die als een soundtrack wereldwijze belevenissen begeleidt. Toch zijn daarbinnen ook vaster omlijnde elementen (nummers) te ontwaren die meer de regels van een lied lijken te volgen, hoewel alleen in A Thousand Times A Day daadwerkelijk gezongen wordt. Ohad zelf zei over het creatieve proces dat hieraan ten grondslag lag dat hij het ervaren heeft als filmregisseur Peter Jackson, die zei: “you never really finish you just run out of time”.

Op het meeslepende Years zijn de conventionele regels van de tijd niet van toepassing. De composities broeien ook na afloop nog door. De schitterende orkestraties weten de afstand tot het dagelijks leven zo te verkleinen dat het een schier oneindige ervaring wordt die zijn aardse schoonheid nooit verliest. Years komt uit onverwachte hoek, maar is daarom zeker niet minder welkom.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.