Firekites - The Bowery

>> dinsdag 8 september 2009

De nieuwste telg van het eigenzinnige Own Records komt uit Australië. Aan de basis staan Tim McPhee en Rod Smith, maar om de band te completeren putte ze uit een indrukwekkende voorraad muzikanten vanuit de onafhankelijke Australische muziekscene. Leden van The Herd, The Instant, Pivot en Charge Group zijn van de partij. Own Records vindt zijn acts in ver weggestopte genres en Firekites is daarop geen uitzondering.

Het geluid van de band past comfortabel tussen de ambient pop soundscapes van Khale en de lo-fi folktronic van TaughtMe. Buiten hun eigen stal kunnen ook Sleepings States of Bon Iver genoemd worden. Firekites is echter minder loom en leunt iets zwaarder op percussie. Het zijn heerlijke songs die dagdromen verlengen en intensiveren. Opvallend zijn ook de vioolpartijen van Jason Tampake. Vaak vormen de dubbele, trefzeker tokkelende gitaarpartijen van Tim en Rod de basis voor de composities. Bij hun stijl past ook een subtiel gevoel voor elektronica. Waar dat gepast is, worden elektronische ruis en samples ondersteunend gebruikt om extra gelaagdheid in de texturen aan te brengen. Firekites bestaat, getuige de aandacht die in de composities wordt gestoken, niet alleen uit eenzijdige songschrijvers. Dat zorgt ervoor dat ook instrumentale nummers op The Bowery te vinden zijn. Deze doen regelmatig minimalistisch aan door de hoge mate van repetitie.

De titel van dit album, The Bowery, verwijst naar de verlaten danszaal waarin de nummers zijn opgenomen. Van dansbare muziek is echter totaal geen sprake, maar de desolate ruimte lijkt een positief effect te hebben gehad. Het is altijd heerlijk een band te ontdekken die dergelijk bijzonder werk aflevert, waar je bij voorbaat geen enkel idee van had. Firekites maakte met The Bowery een album dat waarschijnlijk een goed bewaard geheim gaat blijven en dat komt hun talent slechts ten goede.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.