Port O'Brien - Threadbare

>> zondag 20 september 2009

Na de release van hun bejubelde debuut All We Could Do Was Sing bevrijdde het duo, visser Van Pierszalowski en bakker Cambria Goodwin, zich van het alles overstijgende ritme der seizoenen in Alaska. Inmiddels opereert de band vanuit het Californische plaatsje Cambria, nomen est omen, en het nieuwe werk volgde ook op de euforische wereldwijsheid van langdurig toeren. Threadbare beloofde dus een zonnig en opgewekt album te worden, totdat Cambria het verlies van haar broer te verwerken kreeg.

Zoals vaak met ingrijpende gebeurtenissen beïnvloeden deze het creatieve proces. Op Threadbare worden de agressieve, cathcy lofzangen dus grotendeels vervangen door introspectieve ballades die een intieme opzet kennen. Veel van dit werk kwam dan ook tot stand in een huiskamerstudio. De subtielere kwaliteiten van Port O’Brien, die zich minder profileerden op het debuut, treden op het huidige album op sombere wijze op de voorgrond. Toch is ook Threadbare weer een ambigu album. Na verlies en verdriet komt ook verwerking en strijdbaarheid. Voor de songs die deze hoop en hernieuwde levenslust uitdrukken, toog de band naar een studio in Los Angeles. Stevige percussie zorgt dat deze songs meer ruimte innemen. De muzikale ervaring die de band de afgelopen tijd heeft opgebouwd, doet de kwaliteit van de songs goed. Threadbare volgt eenvoudigere lijnen en weet op die manier het onterechte eclecticisme van het eerste album te vermijden.

Het geheel is sfeervoller en consistenter, zij het minder direct en onbevangen. Gezien de plaats en tijd in hun ontwikkeling is dat een fijne zet. Het ligt in de lijn der verwachting dat hierop volgend werk weer flink zal uitwaaieren. Threadbare tekent de groei van een band die geleidelijk opbloeit.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.