Jenn Grant - Echoes

>> woensdag 23 september 2009

Soms gaan mijn handen jeuken als ik zie hoeveel moois Nederland zonder al te veel aandacht passeert. Echoes, van Jenn Grant, is weer typisch zo’n plaatje waarvan je nog eens flink aan het krabben slaat. Eerlijk is eerlijk, mij was het toch ook bijna overkomen. Gelukkig van het schijfje nu de weg naar mijn speler en zo kan ik nu berichten over het heerlijke kleinood dat dit tweede album is.

Na haar debuut Orchestra for the Moon heeft Jenn Grant in presentatie gekozen voor een glamoreuzere opzet. Haar stem is al even verleidelijk als haar portret. Het eerste deel van het album gebeurt er weinig dat de visuele spanning evenaart. Fijne melodieën en een kabbelende begeleiding, waarbij de grote invloed van americana opvalt, beheersen het beeld. Naast de americana invloeden kunnen ook nostalgische verleidsters Clare and the Reasons en Stephanie Dosen worden genoemd, vooral omdat Jenn regelmatig toevlucht zoekt in ouderwetse songstructuren. Zo ontstaat er het beeld van een gemakkelijk luisterplaatje, totdat de donkere, krachtige en klaaglijke klanken van I Was Your Woman door de speakers komen. Plotseling krijgt Jenn’s geluid een stuk meer kleur en worden haar vocalen beduidend expressiever. Ook de begeleiding neemt een creatieve spurt. Het is misschien niet de verleiding die de verpakking lijkt te beloven, maar het is muzikaal zeer smakelijk. De composities blijven echter prettig toegankelijk, bij een vrijwel onveranderlijk laag tempo.

Hoewel Echoes misschien geen toonbeeld is van originaliteit is Jenn Grant verre van een dertien in een dozijn singer-songwriter. Het was al zo dat men voor goede Canadese singer-songwriters niet ver hoefde te zoeken. Denk maar eens aan de zeer originele platen van Hayden. Aan de kwalitatieve muzikale exportlijst kan met een gerust hart een nieuwe naam worden toegevoegd: Jenn Grant.

2 reacties:

Ludo 26-09-2009 21:17  

jep heel sympathiek bescheiden werkje.. eens zien wat schreef ik er ook alweer over bij de Subjectivisten:

Americana-indiepop-plaatje van de week. Eigenlijk best in 't verlengde van Clem Snide. (Luister daarvoor hier vooral even naar Blue Mountains) Het mooiste nummer op Echoes is echter Sailing By Silverships. Begint als een dertien in een dozijn-deuntje, maar dan kruipen er Steve Reich-motiefjes in. Een volslagen verrassing.

--
for what's its worth. groet!

Benjamin N. Vis 27-09-2009 12:51  

Ook geen onaardige benadering. Jij zat toch bij FileUnder?

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.