The Black Atlantic - Reverence for Fallen Trees (In A Cabin With)

>> zondag 6 september 2009

Wachten duurt altijd lang, maar de motor van het In A Cabin With project van Maarten Besseling werkt op hoge toeren. De nieuwste spruit is het project van The Black Atlantic. The Black Atlantic bracht enige tijd terug een EP uit met de titel Send This Home. De vier songs op die plaat gaven blijk van ideeën met potentie. Toch was ik niet direct lyrisch. Nu, onder de dwingende vleugels van het IACW project, hoef ik op Reverence for Fallen Trees niet langer gereserveerd te reageren. Zoals een gewoonte wordt met IACW albums is het resultaat nooit direct wat je verwacht. De etherische, ijselijke schoonheid van Reverence for Fallen Trees evenaart veel van de grote namen in de alternatieve, (freak)folk van dit moment.

The Black Atlantic onderging voor dit album een kleine metamorfose, waarin voorman Geert van der Velde zijn muzikale talenten met ogenschijnlijk weinig moeite snel uitbreidde. Ook vond singer-songwriter Kim Janssen, die onlangs nog indruk maakte met zijn debuut op Volkoren, permanent onderdak bij de Groningse band. Daarnaast zijn natuurlijk weer vele gastmuzikanten, waaronder Leo Maymind (Spanish Prisoners) en Peter Silberman (The Antlers) op Reverence for Fallen Trees te horen. Dit heeft geresulteerd in een inspirerende en verbluffend mooie symbiose. Het geluid van The Black Atlantic is veel diverser en rijker geworden, maar kiest voor een weg van voortdurende ingetogenheid. Daarin is ruimte voor vriendelijke vormen van experiment en het cultiveren van uitgestrekte soundscape texturen. Gelukkig is nergens getracht alle kleine ruwe rammeltjes weg te poetsen, waardoor de muziek ondanks zijn aard een zekere tastbaarheid bewaart. Naast Audiotransparent is Groningen nu een exceptioneel slowcore gezelschap rijker.

Onze internationale collegae van Slowcore vergeleken het album, opgenomen in een blokhut in de bergen van de staat New York, al met Bon Iver’s For Emma, Forever Ago dat de vrucht was van een vergelijkbaar procedé. Dit geeft niet alleen aan wat je van dit album mag verwachten, maar ook dat de aansprekende werkwijze van IACW gestaag aan bekendheid wint. Deze sessie met The Black Atlantic is een prachtige pleitbezorger voor een mes dat altijd aan twee kanten snijdt.
Gratis te downloaden op In A Cabin With

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.