Moss - Never Be Scared/Don't Be A Hero

>> donderdag 24 september 2009

Met The Long Way Back maakte Moss een heerlijk debuut in de ons zo bekende Excelsior gitaarpoptraditie. Een plaatje waarbij je gemakkelijk kon wegdromen op plezierige melodieën en een olijke cadans, maar dat slechts door een selecte groep liefhebbers werd opgepikt. Die ontwapenende, pure aanpak is verdwenen op opvolger Never Be Scared/Don’t Be a Hero. Jammer voor de genoemde liefhebbers, waaronder ik mezelf reken. Het huidige werk is even slikken. Moss toont echter het talent om de omslag met minstens zoveel overtuiging te brengen.

Kennelijk is de groep omgevingsgevoelig. De aanleiding voor het relatief stevige en zeker ook veel donkerdere geluid op Never Be Scared/Don’t Be a Hero, kan worden gezocht in hun verblijf in en nabij Londen. De distantiëring van een boerderij buiten de stad, universele pubtalk, de chaos van Londen en Pheonix op de autoradio vormen gezamenlijk de basis voor een volstrekt andere muzikale richting. Het betreft nog steeds een rasechte gitaarpopplaat met een aangenaam creatieve kwinkslag, maar het had zo een andere band kunnen zijn. Constante factor is de heldere stem van Marien Dorleijn die in deze nieuwe songs een wat klaaglijk scherp randje krijgt. Het tempo is opgeschroefd, de percussie en ritmes zijn pregnanter aanwezig. Doordat deze continu aanwezig zijn, krijgt het album een bezwerend karakter. Buiten het kader van het album als geheel zouden de songs ook zeker als opzwepend kunnen worden betiteld. De productie en mixing hebben duidelijk oog gehad voor de ontwikkeling van geaccentueerd niveauverschil in de gelaagdheid van de structuren. Muzikale versieringen en tierelantijnen zijn er zat, maar deze krijgen nooit de overhand waardoor wordt gezorgd voor een goede balans. In het solide nieuwe geluid is wel de signatuur van de band terug te vinden door de degelijkheid die besloten ligt in respect voor het verleden.

Never Be Scared/Don’t Be a Hero is vooruitstrevend voor de band en tegelijkertijd een behoudend album gebleven. Dat is prettig, want dit betekent dat de verdedigingswal die ik bij opening optrok, gedurende het album verandert in een wijds openzwaaiende poort. Moss heeft met hun tweede album in één keer hun klankpalet verdubbeld en dat opent alleen maar nieuwe wegen voor een dynamische toekomst.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.