Dolores O'Riordan - No Baggage

>> vrijdag 11 september 2009

Ondanks haar solodebuut uit 2007 zullen de meesten de naam Dolores O’Riordan vooralsnog kennen als de charismatische stem van The Cranberries. Are You Listening? volgde in redelijke grote mate nog het geluid dat ze met The Cranberries achter zich liet. Ook No Baggage is eigenlijk onmogelijk te beluisteren zonder aan The Cranberries te denken. Gelukkig hadden The Cranberries een geluid dat niet per se aan een muzikaal tijdperk te koppelen was. Daardoor klinkt ook Dolores’ solowerk niet direct ouderwets. Grote ontwikkelingen hebben echter ook niet plaatsgevonden.

Het is wederom een redelijk fel rockende popplaat die meer klinkt als een volwaardige band dan een singer-songwriter product. Dolores’ manier van zingen is kennelijk zo eigen dat deze niet blijft bij haar voormalige band. Hoewel de lyrische, melodische uithalen naar de achtergrond zijn verdwenen, zijn haar vocalen uit duizenden te herkennen. De intimiteit en intensiteit die ze met haar stem kan bereiken, zijn desondanks goed te bewonderen op Lunatic. Onder het rockende gewelf gaan eigenlijk relatief simpele popliedjes schuil die een minder uitgesproken karakter hebben dan voor kenners misschien wenselijk zou zijn. In de liedjes zijn wel sporadisch elementen uit de traditionele folk van thuisland Ierland gebruikt. No Baggage is een sarcastische titel, want de rode lijn op dit album bestaat nu juist uit diepe, emotionele ontboezemingen met zware thema’s.

Ondanks het Ierse sentiment raakt het mij allemaal niet echt. Dat was met The Cranberries wel anders. Over de helft van het album krijgt de muziek iets meer eigen karakter, zoals in de ballad Stupid of nummers als Be Careful en Throw Your Arms Around Me. No Baggage wint op die momenten aan diversiteit en felheid. Nu is het ook een moeilijke taak om als soloartiest na groot succes met een band een nieuwe carrière op te bouwen. Was het andersom geweest was de kritiek vast minder zwaar. No Baggage is best een sterke plaat, maar toch vooral geschikt voor liefhebbers die The Cranberries ontzettend missen.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.