The Swell Season - Strict Joy

>> dinsdag 15 september 2009

Het duo achter The Swell Season bestaat uit Glen Hansard (The Frames) en Marketa Irglova (klassiek pianiste). Door hun muziek en acteerrollen in de film Once werd de vereniging definitief bezegeld. Dat kwam vooral omdat deze film leidde tot een Oscar voor de song Falling Slowly. De film gaat over een toevallige ontmoeting tussen twee muzikanten in Dublin waarna een album en een liefde volgt. Hoewel de suggestie wordt gewekt dat het de biografie van The Swell Season zelf betreft, is de werkelijkheid anders. De samenwerking met Glen’s band The Frames begon via Marketa’s vader, promoagent in Tsjechië.

Met de opdracht voor Once in het vooruitzicht leidde de professionele samenwerking tot het eponieme debuut uit 2006. Het grote succes van de film leverde een flink publiek op dat ook de muziek zeer waardeerde. Intussen groeide de relatie tussen de twee hechter, maar of er sprake is van liefde blijft gissen. Naast het werk voor The Frames werd er getoerd en geschreven, hetgeen samenkomt op Strict Joy. Een samenwerking met producer Peter Katis (The National, Interpol) op aanraden van gastmuzikant Thomas Bartlett (Doveman) resulteerde in deze prettig verzorgde plaat. Gevuld met popliedjes van een hoog niveau waar ontspannen ballades een plezierige afwisseling vormen met uitdagendere songs.

Van Marteka’s klassieke scholing is weinig over. Dan resteert The Frames als inspiratiebron, maar het duo voorkomt dat hun samenwerking teveel lijkt op ander werk. Zo biedt het een creatieve ingang voor beiden. Toch zijn de toegankelijke popliedjes van The Swell Season niet zo opvallend als de aan hen gerelateerde namen. Ook Strict Joy staat vol ingehouden pop in de bekende thema’s: liefde, hoop en verlies. De ijzersterke sfeer en het feilloze niveau zorgen ervoor dat The Swell Season het op eigen kracht vergaarde succes verdient.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.