Tom Musca - Lucifer My Love

>> donderdag 24 september 2009

De Nederlandse Tom Musca debuteerde in 2005 met A Thousand Lives, een plaat die eigenlijk al de aanzet was tot het huidige Lucifer My Love. Op deze tweede plaat volgt Tom Musca namelijk een duidelijk concept. Hij werkte er drie jaar lang in stilte aan samen met drummer Pimba. Tom maakte de bewuste keuze om de duivel weer zijn status als gevallen engel terug te geven. Die engel begon zijn leven goed, maar eindigde uiteindelijk als duivel. Op het album vind je Tom’s verzoening met het lot en de strijd met zijn bestemming en aan de andere kant juist het loslaten van dat verzet om het leven te kunnen ervaren. Zo spreekt het album de lichte en donkere kanten van het leven aan.

Het was de ontmoeting met zijn tweelingbroer die hem de focus gaf om zijn debuut te maken. Daarna was het de ontmoeting met drummer Pimba die de aanleiding gaf voor het tweede werk. De tweespalten waaruit de albums geboren worden, zijn nu aanwezig in het concept, hoewel natuurlijk niet is gezegd welke kant de donkere of lichte is. Muzikaal is het duidelijk. De muziek gaat van gevoelige singer-songwriter ballades met wonderschone fluistermelodieën tot stevige indierock. Dat laatste lijkt ook zijn stemgeluid grotendeels te typeren. De ongebreidelde kracht in de vocalen doet het prima bij beiden. Dat wil overigens niet zeggen dat Lucifer My Love lijkt op het werk van Justin Currie. De grote diversiteit en de dynamische uithalen in de composities doen veel eerder denken aan Scott Matthews en dan zelfs Jeff Buckley. Tom is echter beduidend minder flamboyant, zonder diezelfde intense uitwerking te missen. Daarnaast zullen liefhebbers van Jeremy Larson of Greg Laswell en Britse indierockbands ook goed uit de voeten kunnen met zijn muziek.

Ondanks zijn uitgesprokenheid blijven er legio raakvlakken en dat maakt de songs uitnodigend. Hij is het label soundscape ontgroeid. Nu vindt de luisteraar in de uitgesponnen breedte van zijn geluid zowel zijn oorspronkelijke creativiteit als de toegankelijkheid.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.