Lenka - Lenka

>> woensdag 9 september 2009

De naam Lenka behoort Australische singer-songwriter/actrice Lenka Kripac toe, maar voor mij riep het direct associaties op met het El Salvadoraanse/Hondurese volk, de Lenca, waar ik een tijdens mij studie kennis mee maakte. Deze antropologische gedachtesprong was voldoende om eens goed naar haar debuut te gaan luisteren. Getekend door het grote Sony was het vrij duidelijk dat van haar singer-songwriterpop verwacht wordt dat het een breed publiek aanspreekt. Niets is minder waar. Het duwtje werd al gegeven door de songs die in diverse soundtracks terechtkwamen. Zoals vaak geldt voor beginnende singer-songwriters die onder een grote paraplu terechtkomen, is er veel gesleuteld aan de opvulling van de arrangementen en een uitgebreide productie. Gelukkig betekent dat niet dat de kern van de songs daaraan ten onder is gegaan. Het betekent wel dat Lenka moet opboksen tegen heftige golven instrumentale drukte. Dat komt de beleving van de vaak eenvoudige, pure popliedjes niet altijd ten goede. Een fijn gevoel voor melodie en duidelijke interesse van de typerende klankkleuren uit diverse genres en decennia popmuziek maken dat het elftal opgewekte uitspattingen op het album niet verveelt. Jammer genoeg blijft het geheel net iets te ruim binnen conventies om echt opzien te baren. De potentie voor het brede publiek ligt daarin besloten. Voorzichtig kan een vergelijking met Sara Bareilles of A Fine Frenzy worden gemaakt. Wie zin heeft in een rondje makkelijk verteerbare, ambachtelijke pop of behoefte heeft aan wat lichte emoties zit met Lenka altijd goed.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.