Jankobus Seunnenga - Uit Angst voor de Holheid

>> dinsdag 29 september 2009

Jankobus Seunnenga, bekend van onder andere Pigmeat en Kobus Gaat Naar Appelscha, maakt met Uit Angst voor de Holheid zijn eerste soloplaat en soloprogramma. Uit Angst voor de Holheid is een bijna spontaan ontstaan project.

Enige tijd terug zette Jankobus al gedichten van Pieter Jelle Troelstra op muziek. De vertalingen van D. A. Tamminga van de Friese gedichten van Gysbert Japicx leenden zich ook goed voor dergelijke behandeling. Het titelnummer is een mooi lied dat Jankobus schreef naar aanleiding van de biografie van François Haverschmidt. Inmiddels zal duidelijk zijn dat Jankobus’ solodebuut bestaat uit muzikale bewerkingen van gedichten van in Friesland geboren poëten. Inspiratie genoeg, want ook grote namen als Slauerhoff en Vestdijk zijn van de Noordelijk afkomst. De ervarenheid van muzikant Jankobus werkt verfrissend. Nostalgische elementen vormen een niet opdringerige gidslijn voor de arrangementen. De plaat roept een onmiskenbaar Nederlandse sfeer, gelukkig zonder teveel aan volksmuziek te appelleren. Luister maar eens naar de heerlijke schampere cadans van Verschil in Aard, de mistige sfeer op Volkswijze en de oude, klassieke invloeden van Ik Roep zijn Naam tegen de Zomerzee. Jankobus is bovendien misschien niet de meest geperfectioneerde zanger, maar zijn dictie maakt het Nederlands een plezierige luistertaal. Hij weet met simpele accenten in zijn dictie de rijke teksten goed te interpreteren. In de meeste gedichten zit daarnaast ook een sterk verhalende trend, hetgeen een mooie, gevoelige en grappige verteltrant oplevert. Het tragikomische Zelfmoordenaar van Paaltjens vormt dan ook een fijne afsluiter.

Jankobus’ soloavontuur is misschien niet voor iedereen weggelegd, maar voor diegenen die bijvoorbeeld een lesje literatuur gemist hebben is deze plaat al onmisbaar. Muzikaal is het geen mijlpaal, maar de diversiteit is groot genoeg om velen te kunne boeien. Jankobus heeft hard en smaakvol werk geleverd en het resultaat mag worden gehoord.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.