Yo La Tengo - Popular Songs

>> woensdag 8 juli 2009

Het gonsde al ver voor de release van de geruchten dat Popular Songs een heel andere kant van Yo La Tengo ging laten horen dan we gewend zijn. Hoewel de stijlontwikkeling onmiskenbaar is, kunnen de fans van het vertrouwde geluid gelukkig ook rustig ademhalen. Op Popular Songs komen nummers voorbij die uit de herkenbare en geliefde songstructuren en klanktexturen zijn opgebouwd. Daarin is Yo La Tengo eigenlijk al jarenlang uniek, maar zeker niet eenkennig. Dat blijkt ook telkens weer uit de grote diversiteit die op ieder album te vinden is. Op Popular Songs wisselen de verschillende kanten van de ervaren band elkaar constant af en doen dit in de overtreffende trap. Zo gaat een rauwige song hand in hand met een lieflijk ingetogen ballade en kan een ijzersterk pakkend ritme met de zo bekende knipoog in vocalen en arrangementen volgen uit de ontspannen elektronische loungesfeer van even geleden. Popular Songs blijkt een showcase voor de grote hoogtes die een eigenzinnige visie en jaren van samenwerking kunnen bereiken. Prettig blijven de subtiele nostalgische verwijzingen en het spelen met allerhande genres als soul en americana. Op het huidige album lijkt het ze bijzonder makkelijk af te gaan, zonder dat ze aan creativiteit inboeten. Het resulteert wel in een minder bevreemdend of schertsend karakter dat misschien ook nieuwelingen aan zich kan binden. De schier perfecte productie zorgt ook dat een Yo La Tengo, zoals het hoort, aanvoelt als een puur en eerlijk kwaliteitsproduct. Het album loopt niet enorm met zijn kwaliteiten te koop. De songs lijken meer dan eens slechts miniatuurtjes te zijn. Schijn bedriegt, want de songs kennen een ingenieuze rijkdom, die soms zelfs ongebruikelijk groots kan klinken. In de stijl van Yo La Tengo bereikt popmuziek een eigen definitie. Een vergissing is niet te maken. Dit is Yo La Tengo, maar wel Yo La Tengo met al zijn gezichtsuitdrukkingen op scherp. Ga er maar eens rustig voor zitten.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.