Wendy McNeill - A Dreamer's Guide to Hardcore Living

>> dinsdag 14 juli 2009

Ondanks haar indrukwekkende staat van dienst, had ik nog nooit kennis gemaakt met de muziek van Wendy McNeill. Met vijf albums op haar naam en gretige afname van haar muziek voor indie films, theater- en dansvoorstellingen, vindt ze met haar huidige album, A Dreamer’s Guide to Hardcore Living, een goed onderkomen bij Excelsior. Haar begiftigde accordeonspel dat op vele momenten een belangrijke rol speelt, wekt de indruk dat de van oorsprong Canadese singer-songwriter eenzelfde soort album als Anni Rossi’s Rockwell voor ogen heeft. Een duidelijk fundament van classicistische structuren en traditionele folk komt daarmee ook grotendeels overeen. Strijkers zijn belangrijk op A Dreamer’s Guide to Hardcore Living. Om de warmte en energie van haar live optredens te vangen, is het album opgenomen op twee inch tape in een zuid Zweedse schuur. De werking van het ruige lenteweer is nu op de plaat te horen.
Door een subtiele productie, waarbij een prettig, eclectisch scala aan instrumenten werd toegevoegd, heeft Christoffer Lundqvist de sfeervolle folksongs verrijkt en versterkt. Een referentie aan Bowerbirds is op zijn plaats, hoewel de volle wasdom van die orkestraties nooit wordt geëvenaard. Zo-ook andere folkacts die weten tradities op vooruitstrevende wijze naar hun hand te zetten, zoals Ben Sollee en Lou Rhodes. Wendy McNeill raakt met A Dreamer’s Guide to Hardcore Living op ingetogen wijze een dromerig gevoel. In haar songs spelen vaak dierlijke personages een mysterieuze en magische rol. Dat betekent niet dat het ontspannen wegdromen is. Haar excentrieke, magisch realistische kijk op de wereld snijdt diepe thema’s als verleiding, verlating, hoop, geloof en liefde. Haar vocale talent ondersteunt dit door spaarzaam gebruik te maken van drama en gesproken woord. Daardoor krijgt haar performance een fel randje waar nodig en een interessante hedendaagse urgentie die andere folkplaten missen. A Dreamer’s Guide to Hardcore Living is een bekoorlijke nieuwe ster aan Wendy McNeill’s muzikale firmament.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.