Andy Nice - The Secrets of Me

>> maandag 6 juli 2009

Het debuut, The Secrets of Me, van cellist Andy Nice komt uit op het nieuwe Front & Follow label dat tot nu toe vooral experimentele door elektronica getinte artiesten een huis bood. Andy Nice is geenszins een beginneling. Hij heeft al muziek opgenomen en gespeeld met onder andere Luke Haine’s Baadar Meinhof, Cradle of Filth en Orbital. Ook is hij cellist bij de ‘dancestrijkers’ van Instrumental. Momenteel treedt hij op en maakt hij opnames met het illustere Tindersticks. Dit laatste vormt een mooi aanknopingspunt voor zijn eigen werk op The Secrets of Me. Vorig jaar verraste Ben Sollee ons met een prachtige singer-songwriterplaat waarop zijn cello een hoofdrol speelde. Het werk op dit album is echter instrumentaal en maakt gebruik van alle facetten van het instrument. Alleen op het slotnummer, Somebody Take Me Home, klinken de fluwelen vocalen van singer-songwriter Maple Bee (Melanie Garside) en een subtiel aangevuld arrangement.
Hoewel dit mag klinken alsof Andy Nice een album vol klassieke kamermuziek heeft gemaakt, moet ik dit tegenspreken. Er wordt aan alle voorwaarden voor die benoeming voldaan, maar de stijlen waarop zijn composities zijn gebaseerd, passen veel beter bij pop of dance. The Secrets of Me klinkt zo donker als je zou verwachten; met diepe emoties dooraderd. Op geïnspireerde en unieke wijze gebruikt hij flageolets en pizzicato om scherpe, bijna dansbare, ritmes neer te zetten. De klankkleur van zijn cello krijgt dan het karakter van elektronische bliepjes. Daarnaast strijkt hij slepende lagen op een licht ritmische manier, zodat er minimalistisch aandoende ambient soundscapes ontstaan. Alle klankperspectieven die de cello biedt, lijken te worden benut. Hierdoor vindt Andy Nice toch natuurlijk aansluiting bij andere Front & Follow acts. Hij laat horen dat elektronica niet altijd nodig is om muziek te maken in de stijlen die door dat medium zijn toegeëigend. De akoestische en solistische aanpak brengt een doorleefde, persoonlijke atmosfeer in het spel die elektronica vaak mist. Ondanks zijn ervaring als musicus is The Secrets of Me een gedurfd debuut dat om een minstens zo onbevreesd publiek vraagt. Wie zich vasthoudt aan een vastomlijnde beleving van muziek, zal zich geen raad weten met Andy Nice. Voor diegenen met een avontuurlijke en open geest, zal The Secrets of Me een prachtige, intieme openbaring zijn.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.