Elite Barbarian - It’s Only When You Get To The End That It All Makes Sense

>> donderdag 2 juli 2009

Als het aankomt op elektronische muziek ben ik erg kieskeurig. Elektropop weet mij meestal wel voor zich te winnen, veel dance vaak niet. De experimentele elektronica die Warp placht te brengen, gaat mij meestal te ver, terwijl het bijzondere label Erased Tapes dan weer die dingen uit weet te zoeken die mij boeien. Elite Barbarian komt niet op één van deze labels uit, maar had op beide niet misstaan. In plaats daarvan is het een release van het nieuwbakken Front and Follow label uit Manchester. Ook zij weten bijzondere artiesten aan zich te binden. Het opmerkelijke aan Elite Barbarian is dat het ondanks de experimentele, avant-garde elektronica mij helemaal niet tegenstaat. Ik zou bijna willen zeggen: het luistert lekker weg. Dat komt waarschijnlijk omdat Benjamin Page, de man achter Elite Barbarian, met slepende composities weidse soundscapes maakt. Door de aard van die muzikale landschappen, word je daar helemaal niet zenuwachtig van, maar juist rustig. Het album intrigeert tot het eind. Daarmee bevestigt het album zijn titel. De spaarzame dosering van melodische elementen is wat het album telkens weer spannend maakt. Benjamin bezit de gave om door een heel klein melodisch fragment vanuit allerlei perspectieven te belichten de luisteraar een heel nummer lang te boeien, of beter, te bezweren. Ook is het fijn dat zijn muziek niet agressief wordt, maar in karakter en tempo altijd rustig blijft. Voor degenen die houden van een vriendelijke vorm van experimentele elektronica is dit zeker een aanrader.

2 reacties:

Ludo 04-07-09 11:22  

fijn nieuw design. deze beviel mij ook.

Benjamin N. Vis 08-07-09 16:11  

Dank. Ben bewust bij tekst gebleven, hoewel voor meer multigrafica ook wat te zeggen valt. Overigens heb ik pas ook Andy Nice's album van Front & Follow mogen reviewen. Dat is voor mij toch wel een voorlopig hoogtepunt van dit jonge label.

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.