Regina Spektor - Far

>> woensdag 8 juli 2009

In rap tempo heeft singer-songwriter Regina Spektor furore gemaakt met haar expressieve en oprechte popliedjes. Haar eerste drie albums wisten niet direct een groot publiek aan te spreken, maar met het voorgaande Begin to Hope was dit definitief over. Met enige regelmaat schalden liedjes van Regina ook uit de beeldbuis in plaats van de stereo. Far zal die lijn alleen meer verder doorzetten en nieuwe groepen aan zich binden. Regina Spektor weet haar bijzondere talenten dan ook op zo’n manier in te zetten dat ze tegelijkertijd oorspronkelijk en eigenzinnig alsook toegankelijk blijft. De basis van haar boeiende songs is doorgaans openhartig sober. Vaak is er een dwingende hoofdrol voor de piano, die eenvoudig doch zeer smaakvol wordt gebruikt. Daarbij vallen de epische arrangementen op door haast klassiek te noemen eigenschappen. Als we aan expressieve vrouwelijke singer-songwriters aan een piano denken, kunnen namen als Tori Amos en An Pierlé eigenlijk niet ontbreken. Daarnaast bezit Regina Spektor de tijdloze zeggingskracht waar een troubadour als Aimee Mann haar levenswijze, observerende albums mee vult.
Er hangt een overwegend zware, duistere atmosfeer op Far. Regina Spektor heeft echter niet alleen een sombere en bedachtzame kant. Spontane explosiviteit brengen je niet alleen naar diepe donkertes, maar kunnen ook worden voorzien van een aanstekelijk vleugje vrolijkheid (luister maar naar de opgewekte lofzang Dance Anthem of the ‘80s). Oppervlakkig wordt het nooit en een standaard liedje lijkt ze niet te kunnen schrijven. Des te opmerkelijker is de huidige liefde van het grote publiek. Natuurlijk is dat niet uniek, denk maar aan Emiliana Torrini of A Fine Frenzy, hoewel hulp van hogerhand daar meestal een rol in speelt. Regina staat tevens sterk op eigen benen. Op Far laat ze, nog meer dan voorheen, een volgroeide grote klasse horen. Ver uiteen liggende muzikale sferen worden door de verandering van het timbre in haar stem versterkt. Zo weet ze nummers te zingen die doen denken aan een zeer ingetogen versie van Coldplay structuren. Deze winnen enorm aan kwetsbaarheid in de singer-songwriter setting. In Blue Lips komt dit verrassend mooi tot uiting. Dit is gelijk één van de vele hoogtepunten die het album rijk is. Een andere song die zeker ook genoemd moet worden is Laughing With. Dit subtiele en aangrijpende nummer vangt het korte moment waarop blijkt dat een lach en een traan erg dicht bij elkaar liggen. De manier waarop Regina de essentie van die emotie weet te pakken is bloedmooi. Daarnaast schuwt ze ook de massieve overrompeling van het grote gebaar niet.
De tekstuele dimensie is op Far minstens zo belangrijk. Regina Spektor maakt bij uitstek songs die in positieve zin opvallen door hun knappe en fijnzinnige lyrics; tekenend voor de originaliteit van haar talent. Haar inspiratie ontspringt vanuit een visionair wereldbeeld dat aanleiding geeft tot het vertellen van associatieve verhalen. Far is een absolute, en hopelijk voorlopige, kroon op haar werk: een album dat aanzet tot denken en dromen.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.