Duke Special - I Never Thought This Day Would Come

>> zondag 19 juli 2009

De compilatie songs die zijn debuut uit 2005 (Adventures in Gramaphone) vormde, was nogal een ‘acquired taste’. Wat Peter Wilson, aka Duke Special, zeker parten heeft gespeeld, is het misleidende uiterlijk van dreadlocks, dramatische eyeliners en de afgedragen kledij waarin hij zich placht te hullen. Wie de moed opbracht om onbevooroordeeld zijn debuut te beluisteren, werd echter getrakteerd op één van de beste singer-songwriterplaten van dat jaar. Het leverde Duke Special een hoge notering op in de lijst met meest belovende Ierse muzikanten, waarop ook het ondergewaardeerde One Day International prijkte. Nu, vier jaar later, is zijn uiterlijk weinig aangepast en de suggestief getitelde opvolger een feit. Inmiddels weten we wel beter en vol verwachting zetten we de plaat op. De formule van het album blijkt nauwelijks veranderd, zij het iets verfijnder dan voorheen. Het roept associaties op met Badly Drawn Boy of Ben Christophers en Bart Davenport. Terecht niet de minste namen om te noemen. Zijn innemende ballades appelleren aan een zwarte vorm van romantiek waarin het thema liefde vaak de boventoon voert. Duke Special combineert een scala aan stijlen, van ouderwets tot modern en altijd omgevingsgevoelig. Het levert een charismatische mix op die evengoed een rode draad op het album vormt. Doordat het melodrama met de jaren lijkt te zijn afgezwakt, komen nu glimmende popparels met onregelmatige omtrek tevoorschijn. Ondanks de spannende balans met zijn zoete stem en melodieën werkt I Never Thought This Day Would Come rustgevend. Duke Special is overduidelijk excentriek en daardoor wordt zijn werk avontuurlijk speels. Deze lieflijke charme met een ferme knipoog zorgt ervoor dat liefhebbers van singer-songwriters zeker voor dit fijne Ierse plaatje zullen vallen.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.