Diamond Watch Wrists - Ice Capped At Both Ends

>> maandag 27 juli 2009

Slechts even geleden berichtte ik hier over het verrassende Savath y Savalas. De belangrijkste contribuant aan dat Spaanse gezelschap was Guillermo Herren. Diezelfde naam duikt ook op bij deze Warp release van Diamond Watch Wrists. Voor de nieuwe opstelling voegde Zach Hill zich bij hem. Het resultaat begeeft zich, zoals gewoonlijk, weer tussen de avant-garde van de elektronische muziek. Kennelijk beschikt Guillermo Herren over een enorme creatieve drang die hij in constant veranderende vormen de wereld in stuurt. Daarbij waakt hij erover dat zijn muziek evengoed beluisterbaar blijft. Experiment is goed, maar de mate waarin het goed blijft, is vaak moeilijk vast te stellen. Zo niet bij Diamond Watch Wrists. Het is experiment wat de klok slaat. Maar wat schetst de verbazing? Uit een veelvoud van veelal lichte klanken en kleine stukjes ritme en melodie, vormen zich toch nog liedjes doorspekt van bevreemdende harmonieën. Er wordt spannend geschermd met dissonanten. Middelen als gesproken woord, klankvervormers, klankversnellers, industriële noise, samples en ambient geluidskleden komen allemaal terug zonder unheimisch over te komen. Alles lijkt losjes bij elkaar geraapt te zijn, maar gedeeltes blijken dan plots coherente composities. Vrolijk is het album niet, noch is het ontspannend, zoals Savath y Savalas kon zijn. Ice Capped At Both Ends kabbelt gemoedelijk voort, maar er is sprake van een onderhuidse dreiging. Deze dreiging wordt echter hypnotiserend uitgewerkt. Daardoor ontstaan er vele mooie momenten op een plaat die vooral als experimenteel kan worden bestempeld; getuige o.a. het schone Simple Love Notes. Diamond Watch Wrists laat zien dat Guillermo Herren de banden met Warp niet heeft doorgesneden. De verhoudingen blijken echter zo veranderlijk als zijn muzikale projecten.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.