Savath y Savalas - La Llama

>> zondag 12 juli 2009

De voornaamste man achter Savath y Savalas is Guillermo Herren die wereldwijd furore maakte met zijn vorige project: Prefuse 73. Naast hem werken Eva Puyuelo Muns en Roberto Carlos Lange als vaste leden mee op La Llama. Als groep die zijn basis gedeeltelijk in Barcelona en New York zegt te hebben, steden die fier en innovatief op de voorgrond staan, is het bijna logisch dat het geluid van Savath y Savalas vooruitstrevend klinkt. La Llama kwam uit op Stones Throw, maar had voor een Warp act (Herren’s oude label) door kunnen gaan. Gelukkig hoeft men voor innovatieve elektronica al lang niet louter naar dat label toe. De wisseling van de wacht van labels, maakt dat Guillermo Herren een fris uitgangspunt heeft voor La Llama. De songs zijn intrigerend door hun complexe composities. Het tempo ligt overwegend laag, waardoor er rijke, sfeervolle soundscapes ontstaan met verwonderende melodische fragmenten. De rode draad blijft echter altijd bewaard. Psychedelische invloeden zijn talrijk op dit wonderbaarlijke album.
Met enige omzichtigheid zou de vergelijking met Shrift en Broadcast kunnen worden gemaakt. Ook triphop geeft een aanknopingspunt, maar Savath y Savalas maakt specifiek, doch spaarzaam, gebruik van Zuid-Amerikaanse invloeden. Deze bewerkstelligen misschien een vergelijkbare sfeer, maar klinken beduidend anders. Het elektronische experiment lijkt een flinke tik van de jaren ’60-’70 te hebben meegekregen. Ondanks dat experiment blijft de groep vriendelijk en toegankelijk klinken, tenminste voor diegenen die zich weleens vaker aan muzikale avonturen wagen. Voor anderen kost het doorgronden van de eigengereide sound zeker meer moeite. Moeite die hoe dan ook wordt beloond, want zodra je meedrijft op de meeslepende songstructuren ontdek je werelden die je alleen misschien nooit had bereikt. De op het eerste gezicht afstandelijke werelden worden uitnodigend en zeldzaam mooi. Savath y Savalas profileert zich succesvol met een uniek en avant-gardistisch geluid dat tegelijk zeer genietbaar blijft.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.