Dan Wilson - Free Life

>> dinsdag 7 juli 2009

Met enige vertraging mag Nederland dan de VS volgen. Dan Wilson’s solodebuut zag daar in 2007 al het levenslicht. Wilson is hier vooral bekend van de hit Closing Time van zijn band Semisonic. Hij heeft echter daarbuiten ook een geweldige staat van dienst, vooral als songwriter. Hij verzorgde nummers voor Jason Mraz, James Morrison, KT Tunstall en Jewel. Met The Dixie Chicks won hij in totaal zelfs zes Grammy’s door de songs die hij voor ze schreef. Voor zijn soloalbum vond hij dan ook de gerenommeerde producer Rick Rubin bereid, die tegelijk ook het album op zijn American Recordings label uitbracht. Daarnaast spelen op het album Cheryl Crow, Gary Louris (The Jayhawks), Benmont Tench (Heartbreakers) en Eric Fawcett (N.E.R.D) mee. Deze indrukwekkende opsomming is alleen wat waard als Free Life ook daadwerkelijk de concurrentie aankan.
Gelukkig kan men daar kort over zijn met een volmondig ‘ja’. Dan Wilson blijkt een ware meester waar het gaat om zowel het schrijven als zingen van popnummers. Daarbij valt op dat Free Life een duidelijk Amerikaanse ondertoon heeft. In iedere song lijkt Wilson op zoek naar het perfecte liedje dat erin schuil gaat en weet meer dan eens die perfectie knap te benaderen. Die zoektocht houdt zijn songs constant spannend. Anderen die recentleijk op originele wijze lijken te zoeken naar perfectie in popliedjes zijn bijvoorbeeld Aqualung, Jeremy Larson en Bart Davenport. Net als Dan Wilson hebben al deze singer-songwriters een herkenbare sound. Het bijna logisch dat Wilson classicistische pop en rockstructuren gebruikt om de impact te optimaliseren. De popgeschiedenis komt langs in nostalgisch aandoende arrangementen, zoals in Honey Please. Er zijn pijnlijk mooie ballades als Free Life en Breathless, doorspekt van drama, en het ingetogen, emotionele Golden Girl. Maar Dan Wilson kan ook een pakkende hit schrijven als Cry. Na jaren dat zijn solowerk een minder prominente plek in zijn success had, denk ik dat we de komende jaren Dan Wilson nog veel vaker alleen zullen horen. Dan Wilson gaat de plek opeisen die hij overduidelijk verdient. Hopelijk laat volgend werk niet weer zo lang op een Nederlandse release wachten.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.