Noah and the Whale - The First Days of Spring

>> zondag 26 juli 2009

Sinds slechts een klein jaar geleden is de sfeer binnen de Londense band Noah and the Whale volledig omgeslagen. Werd het voorgaande Peaceful the World Lays Me Down nog getekend door een ironische vrolijkheid en aanstekelijke refreintjes, laat deze bedrieglijk getitelde opvolger direct bij opening weten dat het tij is gekeerd. De veranderingen op The First Days of Spring zijn tweeledig. Ten eerste is de band een stuk somberder gestemd. Ten tweede wordt aan dit humeur op zeer ingetogen wijze invulling gegeven. Daarbij ligt het tempo over het algemeen wat lager. Melodie blijft telkens hun voornaamste drijfveer. In hun mix van stijlen vinden we veel hedendaagse folk terug, maar hun positie aan de popkant van het spectrum blijft onverminderd behouden. De folkinvloeden worden regelmatig geaccentueerd door live optredens met medewerken van Laura Marling. Ook singer-songwriter Jeremy Warmsley, in wiens internet TV show Noah and the Whale te gast waren, is een stilistisch aanknopingspunt.
Het album is onderverdeeld in drie delen, waarbij opvalt dat de band zeer bewust een liefde voor volle, klassieke orkestraties en koor koestert. Vervolgens is het bewuste nummer, Love of an Orchestra, een echte poporkestsong met musicaltrekjes. Deze spil van het album maakt je gegarandeerd opgewekt. De iets rauwe en wat onvaste stem van voorman Charlie Fink kleurt op fantastische manier bij de kundige composities van de arrangementen. De alarmerende en dromerige rol voor de set blazers (trompet, trombone, fluit en klarinet) vinden we ook op The First Days of Spring terug. Mooi gebruik van lyrische strijkers vullen aan waar nodig, want in de vorm van Tom Hobden is eigenlijk altijd al een viool aanwezig. De single, Blue Skies, die dit album vooruitsnelde zette de verwachtingen al op scherp. Nu wordt echter pas duidelijk dat de band zichzelf heeft overtroffen. Niet in de laatste plaats door de knappe stemmingswisseling. Wie volledig van Noah and the Whale wil genieten, zal toch echt beide platen naast elkaar moeten beluisteren.

1 reacties:

Rotown 19-08-09 16:56  

Noah and the Whale staat zaterdag 19 september in Rotown te Rotterdam.

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.