Peter Broderick - Falling From Trees

>> zondag 31 mei 2009

Door zijn ongelofelijke talent mag Peter Broderick voorzichtig wel een wonderkind genoemd worden. In plaats van het vervreemdende, neurotische gevoel dat dit woord ook in zich draagt, weet de jonge Broderick ons keer op keer te verrassen met klanken waar een etherische rust vanuit gaat. Voor Falling From Trees werd hij benaderd door choreografe Adrienne Hart. Het stuk, Falling From Trees, betreft een man die in een psychiatrisch ziekenhuis in de moeilijkste condities vecht om zijn identiteit te behouden. De muziek die Broderick schreef, neemt de wens van zijn opdrachtgeefster zeer letterlijk. Zo gebruikte hij op haar aanwijzingen niet meer dan piano en viool. In de klassieke muziek een beproefde combinatie van klankkleuren. In Broderick’s modern klassieke composities en door bewerkingen achteraf wordt deze combinatie echter vooruitstrevend. Zo klinken de composities soms alsof er sprake is van een grootse orkestratie. Het resultaat doet wel eens denken aan labelgenoot Olafur Arnalds. De zeven delen van het stuk volgend, wisselen emotieve sferen elkaar op intense wijze af; beklemmend, uitnodigend, en bedroevend. Bedenkend dat dit album het resultaat is van slechts drie weken geïsoleerd werken, maakt het nog indrukwekkender. Wees trouwens niet bang dat Falling From Trees een volstrekt depressieve en zware ervaring is. Zoals veel dansvoorstellingen betaamt, is ook in dit halve uur ruimte voor lichtvoetige opklaringen. Die maken de diepte van de composities nog aangrijpender. De rudimentaire opnametechniek werkt als een krakende deur mee in de organische en ruimtelijke atmosfeer. Peter Broderick heeft een zeer tactiele en visuele stijl die zeer natuurlijk met het dansgenre samenvloeit, net als zijn eerdere ervaringen met cinema. Adrienne maakte een fantastische keus dit toptalent voor de muziek te vragen. Fijn dat wij op deze manier van dit bekoorlijke plaatje kunnen genieten!

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.