Le Monde selon Monsanto, van Marie-Monique Robin

>> zaterdag 9 mei 2009

Ze worden steeds vaker gemaakt; documentaires die de schaduwkanten van onze samenleving pijnlijk blootleggen. Deze inzichtelijke, Vlaamse documentaire focust op de Amerikaanse multinational Monsanto, een bedrijf dat zich richt op zaadveredeling. Het overgrote deel van de transgene producten die verbouwd worden op de wereld is eigendom van dit bedrijf. De kracht van het thema zit in het feit dat dit deel is van ons dagelijks leven. De stukjes alarmerende informatie waaruit het verhaal is opgebouwd, tonen een ingewikkeld web van beïnvloeding verspreid over grote delen van de wereld. De documentaire slaagt erin de puzzel ineen te schuiven tot een samenhangend en confronterend verhaal. Op slinkse wijze lijkt Monsanto een mondiaal monopolie te bereiken, waarin vrijwel alle landbouw hun eigendom wordt door uitgebreide patenten op zaad, politieke lobbies, onethische wetenschap en juridische gevechten. Dit maakt ons voor vele basisbehoeften afhankelijkheid van één bedrijf; een gevaarlijke machtspositie. Bovendien zorgt het risico op transgene besmetting ervoor dat authentieke gewassen langzaamaan kunnen worden aangetast en biodiversiteit verdwijnt. Dat geldt dus ook voor gebieden waar strenge regels bestaan, zoals Europa en Mexico. Door te spelen met producten voor levensonderhoud, vormt zich een grimmig wereldbeeld dat alle lagen van de bevolking raakt.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.