British Sea Power - Man of Aran

>> maandag 4 mei 2009

Man of Aran is een Iers docudrama (1934) over het leven in harde condities op de ruige Aran eilanden, die langs de west Ierse kust liggen. De film won in 1935 de Grote Prijs op het filmfestival in Venetië en kijkend naar de indrukwekkende, maar vooral ook knappe en snelle scènes van deze oude film is niet moeilijk voor te stellen waarom. Dat verklaart gelijk waarom British Sea Power ‘ja’ zei op het verzoek de film van een nieuwe soundtrack te voorzien. Wie echter denkt een typisch BSP album in handen te hebben, komt met Man of Aran bedrogen uit. De soundtrack is echt op de film geschreven, zodat het eigenlijk meer wordt dan dat alleen. De letterlijke soundscapes zitten de film als gegoten. Afgezien van een passende cover van Come Wander with Me zijn het originele composities, waarin de hand van BSP te herkennen is vermengd met sfeerverhogende folkelementen. BSP is voor mij altijd een band geweest die zich kranig staande wist te houden tussen het geweld aan andere Britse indiegeluiden, zonder daar echt bovenuit te steken. Met dit project tonen ze zich echter van hun meest creatieve kant. Het idee is op zich niet nieuw, denk aan Steve Reich en anderen, maar pakt een stuk vooruitstrevender uit dan bijvoorbeeld Marie Antoinette van Sofia Coppola.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.