Immaculate Machine - High on Jackson Hill

>> dinsdag 12 mei 2009

Immaculate Machine is zeker geen nieuwkomer. Inmiddels staan er al twee EP’s en drie albums op naam van de band rondom singer-songwriter Brooke Gallupe. High on Jackson Hill maakt desondanks een zeer frisse indruk, die wellicht te danken valt aan de verschuivingen in de line-up van de band. Zo richt toetseniste en medezangeres Kathryn Calder zich steeds meer op The New Pornographers. Urgent is niet het juiste woord om de iets ruwe stijl van Immaculate Machine te beschrijven, want de ritmes zijn doorgaans relaxed en de melodielijnen met zorg uitgewerkt. Daar toont zich het ware talent van Brooke Gallupe. In bepaalde opzichten is High on Jackson Hill ook een experimenteel album. Dat moet je vooral zoeken in de zoektocht naar nieuwe klanken. Er waren in dat creatieve proces geen grenzen. Zonder dat het liedje zelf daar onder leidt, komen in veel arrangementen de vruchten van die zoektocht terug. Auto’s die starten, deuren die dichtslaan, keukenslagwerk en een koortje met dichtgeknepen neuzen. Afgezien daarvan uit de band beslist een groot speelplezier. Hoewel pop en rock constant de meest prominente ingrediënten zijn, worden lichte folk en rootsinvloeden niet geschuwd. De stabiele kwaliteit van de songs in combinatie met het klankexperiment, maakt een solide en avontuurlijk album dat soms iets weg lijkt te hebben van Eels of Grandaddy zonder alle elektronica. High on Jackson Hill is een lekkere plaat met songs die gemakkelijk blijven plakken, maar absoluut niet op zoek lijken te zijn naar een hit. Die ontspannen houding is een sluw wapen.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.