Patrick Watson - Wooden Arms

>> vrijdag 8 mei 2009

Na het nog verse Europese succes van Close to Paradise zullen er weinig albums zijn waar zo naar wordt uitgekeken als Wooden Arms. Zelden was het predicaat betoverend toepasselijker dan op Patrick Watsons muzikale wereld. Dit derde album heeft dan ook de monsterlijke taak om de wildste verwachtingen te gaan overtreffen. Daarvoor heeft ons Canadese wonderkind niet de gemakkelijkste weg gekozen. De weelderige orkestraties van zelfs de meest ingetogen melodie geven op Wooden Arms nog meer een symfonische indruk. Daarmee komen kenmerken bovendrijven die op het debuut, Just Another Ordinary Day, hoogtij vierden. Ten opzichte van Close to Paradise levert hij daarom iets op toegankelijkheid in. Een slinkse zet, want, zoals al bij Just Another Ordinary Day bleek, zou het met Wooden Arms een stuk moeilijker doorbreken zijn. Van dergelijk lef kan ik alleen maar genieten. Naast klassieke invloeden krijgen ook een traditioneel instrumentarium met dito arrangementen meer ruimte. Deze horizonverbreding ten spijt is Watson vooral zichzelf gebleven. Dat is een hele opluchting, want na de twee voorgangers was ik verre van uitgeluisterd. Als hij zo ongestoord zijn eigen paden blijft volgen, is al het succes hem van harte gegund. De diepte van een echoput, de schittering van een sterrenregen en de sprankelende complexiteit van een waterval, Watson weet wereldlijke schoonheid bijna pijnlijk op de spits te drijven. De intrigerende vooruitstrevendheid die in zijn muziek huist, prijkt met slechts een handvol artiesten op mijn favorietenlijstje. Daaronder begeven zich o.a. Sweet Billy Pilgrim, Jeff Buckley en Ghost Trucker. Ik kan echter niet afsluiten zonder te vermelden dat diegenen die naar de winkel rennen voor Wooden Arms zich een enorm plezier doen met het album van DM Stith en de laatste My Brightest Diamond. Er zijn niet veel muzikanten die zoveel visie tonen. Het vieren van muzikale vrijheid maakt op deze manier van iedere seconde een zaligheid.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.