Bastila - Bastila

>> maandag 11 mei 2009

Het meest prominente voorbeeld van de aansprekende stijl die deze Engelse eilanders van Isle of Wight - net onder Portsmouth - tentoonspreiden, vonden we recentelijk vooral bij The Last Shadow Puppets. Kennelijk is voor al die grootsheid wat jonge overmoed geen overbodige luxe, maar Bastila’s visie ontleent verder weinig aan Arctic Monkeys of The Rascals. De voormalige schoolvrienden zochten naar een geluid dat indiepop in een nieuwe richting duwt. Dat is redelijk gelukt, want in de pregnante songs van Bastila vinden we onder andere invloeden uit de reggae, ska en psychedelica terug. Bovendien komen veel wereldse folktradities daarin soms samen. Als je goed luistert hoor je bijvoorbeeld klanken die je meevoeren naar de romantiek van Russische zigeuners, de Balkan of zelfs wat Celtic. Dat komt voornamelijk door de rol van de trompet. Maak echter niet de vergissing dat het album een zoetig Britpop ritje wordt, want ze delen een enorm energieke punch uit. Zeer aanstekelijke baslijntjes zorgen er algauw voor dat je meer doet dan een beetje meedeinen. In goede Britse traditie werd de bandnaam beslecht over een biertje in de Tsjechische tafelvoetbalkroeg Bastila. Zoals vaak met dit soort muziek, wordt het op den duur wel wat vermoeiend. Daar staat tegenover dat de nummers niet voor elkaar onderdoen, waarmee eigenlijk ieder nummertje Bastila afzonderlijk een feestje wordt. Eigenlijk is de huidige singel, The Slacker, daarvan misschien nog wel de minst imaginatieve en daarmee steken ze The Last Shadow Puppets al gemakkelijk naar de kroon.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.