Codes in the Clouds - Paper Canyon

>> maandag 1 juni 2009

Dit indrukwekkende debuut van Codes in the Clouds is volledig in stijl met wat we al snel zijn gaan herkennen als de trademarks van het progressieve Erased Tapes label. In korte tijd bood het label een buitengewone groep vooruitstrevende muzikanten onderdak, waardoor ze nu in rap tempo de wereld overspoelen met echt nieuwe geluiden. Een stilistisch thema dat in vrijwel alle muzikale gelederen doorsijpelt, is een sterk cinematografische tendens. Zo ook Codes in the Clouds, een quintet uit Kent, dat zich ferm plaatst in de recente opleving van instrumentale (post) rockmuziek die Groot-Brittannië doormaakt. Met songstructuren die samenhangender zijn dan Sickoakes en minder pop dan bijvoorbeeld Engineers. Gitaarlijnen spelen een grotere rol dan bij Baltic Fleet en de groep heeft minder op met ambient of klassiek dan enkele van hun labelgenoten. Rock ligt duidelijk aan de basis, maar ze gebruiken dat slechts als een springplank. Er wordt geïnspireerd en met gevoel invulling gegeven aan de getrapte ruimtes van weidse horizonten. Anders dan bij veel bands die als postrock door het leven gaan, is er bij Codes in the Clouds veel aandacht voor opbouw en compositie. Het gezelschap geeft zich zeker niet direct prijs. Paper Canyon kent een rijke textuur die dramatische spanning geeft zonder zwartgallig te worden. Daarmee gaan ze gemakkelijk voorbij aan het vaak betreurde verlies van vocalen. Dit hebben we ongetwijfeld gedeeltelijk te danken aan de productie van Justin Lockey (Bloc Party/Yourcodenameis: Milo/ Enter Shakari). Paper Canyon is een album dat de liefhebbers van progressieve muziek bedient, maar ook ruimte geeft om publiek bij andere genres te bereiken.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.