Sixtoes - Trick of the Night

>> dinsdag 12 mei 2009

Je waant je in andere tijden bij het beluisteren van Trick of the Night. SixToes is geen doorsnee band. Ze kijken met hedendaagse blik naar de stijlkenmerken die teruggaan tot de Renaissance en Barok. Het onmogelijke gebeurt, want het samensmelten van ruim vijf eeuwen muziekgeschiedenis klinkt intrigerend en erg mooi. De band uit Londen kende dan ook een voorspoedige start. Ze deelden het podium met artiesten als Laura Marling, Mystery Jets, King Creosite, Jamie T en Sons of Noel and Adrian. Vooral die laatste biedt een prettig aanknopingspunt voor de stijl van SixToes. Ze zouden niet misstaan naast de eclectische folkvrienden van het Willkommen Collective. En passant maakten ze ook nog een remix van Depeche Mode’s Jezebel die op Sounds of the Universe te vinden is. Dan heb je het als bijzonder eigenwijze en excentrieke band toch prima voor mekaar?
Bij beluistering is direct duidelijk waarom. Niet alleen bezit het gezelschap een uitzonderlijk talent, de synergie getuigt ook nog eens van een ijzersterke visie. Trick of the Night is een album dat kan wedijveren met het idiosyncratische Fleet Foxes of The Miserable Rich en heeft het in zich om evenveel harten te veroveren. Dan moet de promomachine wel vlotjes gaan draaien. Verwacht namelijk niet een louter zonnige sfeer, want SixToes deinst er niet voor terug tot grote dieptes af te dalen om zware emoties aan te boren. De geschiedenis kent vele zwarte bladzijden en die lijken niet te worden vergeten. Zoals de dramatische intriges en tragikomische stukken van Shakespeare, stapelt de muzikale gelaagdheid zich op. Gedurende het hele album blijven deze Engelse telgen hun ingetogen stijlconcept trouw. De in elkaar grijpende melodielijnen met harmonieuze samenkomsten zijn een knappe troef. De donkere stem doet vaak denken aan Dez Mona, Marc Almond of de rokerige vocalen van Dick Rivers, die door Oi Va Voi gebruikt werden. De kamerpop setting pakt ook voor SixToes beeldschoon uit. Het akoestische instrumentgebruik – vocalen, tokkelaars, strijkers en blazers- is creatief en zeer kundig. SixToes zou geen voor de hand liggend succes zijn, maar het is ze van harte gegund.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.