Papercuts - You Can Have What You Want

>> zondag 24 mei 2009

De goedgeluimde pop op Papercuts derde plaat, You Can Have What You Want, is een typisch geval van stille wateren hebben diepe gronden. Je kunt heerlijk ontspannen meedeinen op de nostalgisch aandoende, vriendelijke melodieën die de band onafgebroken produceert. De thematiek van de songs is echter een stuk minder aangenaam dan men zou verwachten. Toch is Papercuts niet een band die vooral de aandacht trekt door de tekst, maar zich juist profileert als een geweldige sfeerkunstenaar. De kristalheldere jaren ’60 invloeden voeren de boventoon. Daarbij springen de zweverige orgeltjes die zorgen voor dat onmiskenbare psychedelicasausje het meest in het oor. Een gloedvolle elektronicaruis doet de rest. De vocalen zijn harmonisch, maar altijd getemperd op de achtergrond. Ze zetten de melodieën en akoestische lijntjes net voldoende aan om een subtiele balans te vormen. Het resultaat doet me al snel denken aan Yo La Tengo, hoewel die een stuk absurdistischer te werk gaan. Ook in Oranger, van wie we al vier jaar op een nieuwe plaat wachten, vind dankbaar vergelijkingsmateriaal. Papercuts is echter niet eenkennig en heeft het hoofd niet afgewend van noughties electropop of de post-Radiohead indie. Recente geluiden die mogelijk eenzelfde stamcel delen zijn The Explorers Club en The Loose Salute. Dit zijn bands die naast mid-twintigste-eeuwse vintage ook een liefde hebben voor westcoast americana. Papercuts is toepasselijk ook uit de kern van dat gebied afkomstig en houdt dus op treffende wijze de vibe levend. Ondanks de donkere ondertoon is dit een zeer fijne zomerplaat die een al groeiende reputatie alleen maar verder zal versterken.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.