The Tiny - Gravity & Grace

>> donderdag 1 oktober 2009

Het verhaal van The Tiny is eigenlijk het liefdesverhaal van zangeres en pianiste Ellekari Larsson en cellist Leo Svensson die elkaar ontmoetten in een café in Stockholm in 2002. Na een half jaar begonnen ze samen te musiceren. Meteen daarop verkocht Ellekari haar appartement om het debuut van The Tiny op te kunnen nemen. Inmiddels zijn ze twee albums verder en runnen ze samen met Ane Brun het Determine Records label, dat nu hun derde plaat, Gravity & Grace, uitbrengt.

Na een tijdje de band van Anna Ternheim te hebben gevormd, vond The Tiny de rust en inspiratie voor het schrijven van nieuwe songs. Met dat proces achter de rug begon het zoeken naar een geschikte producer. Puur op basis van de favoriete albums van het duo kwamen ze uit bij Paul ‘Rustin Man’ Webb (Beth Gibbons, Talk Talk); zeker niet de minste naam in productieland, maar tot hun verassing zag hij wel wat in hun project. Het voorgaande album, Someone Just Like You, was een plaatje voor kenners. De stem van Ellekari heeft een timbre waar je aan moest wennen en de songs lagen zeker niet op het eerste gehoor gemakkelijk in het gehoor. Met wat geduld bleek het echter een bijzonder album dat vele mooie, verborgen kwaliteiten bezat. Bij Gravity & Grace is men beter voorbereid op het aparte geluid. Het is onmiddellijk duidelijk dat achter het huidige album een enorme kracht schuil gaat die stem en instrumenten vooruit duwt. Zo doet het al gelijk denken aan een scherp expressieve vorm van Beth Gibbons’ project met Rustin Man. Ellekari’s stem roept ook meermaals vergelijkingen op met een hese versie van Björk’s kenmerkende kreten. Ze grijpt je bij de strot als An Pièrlé deed op haar debuut, maar zonder de protesterende vormen. Ten opzichte van Someone Just Like You lijkt Gravity & Grace uitgekleed. Het raakt veel meer de kern van hun songschrijverschap. De muzikale zinnen zijn relatief eenvoudig en uitermate direct. Plezierig warme baslijnen zorgen dat het album niet snijdend koud aanvoelt. Het resultaat is daardoor bovendien toegankelijker. Als je eenmaal op dat punt bent aanbeland, wordt Gravity & Grace onbegrensd meeslepend. De dynamiek spoelt onverzettelijk over je heen.

Het is onzinnig om te spreken over genres als op dergelijk authentieke wijze liedjes ten gehore worden gebracht. Waar Someone Just Like You een opmerkelijke mix van powerpop en folk bleek, vindt Gravity & Grace een subtiele, classicistische balans die we het beste als muziek kunnen beschrijven.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.