Broadcast and The Focus Group - Investigate Witch Cults of the Radio Age

>> dinsdag 20 oktober 2009

We hebben het een aantal jaar zonder de experimentele, psychedelische elektronica van het idiosyncratische Broadcast uit Manchester moeten stellen. Investigate Witch Cults of the Radio Age is een samenwerkingsproject met The Focus Group, ofwel Julian House en Jim Jupp. Julian House is bepaald geen vreemde voor het duo Broadcast, want deze designer, muzikant en labelbaas zat ook achter Broadcast’s album artwork van de afgelopen jaren.

Met maar liefst 23 nummers blijkt wel dat Broadcast de nodige inspiratie had opgespaard en die bij The Focus Group vruchtbare grond vond. Zoveel nummertjes als er zijn, zo snel wordt er op het album doorheen gegaan. Vandaar dat Investigate Witch Cults of the Radio Age een mini-album wordt genoemd, ondanks een respectabele looptijd. Doordat beide groepen de elektronische psychedelica vanaf de jaren ’60 als inspiratiebron gebruiken, vullen ze elkaar naadloos aan. Er zijn echter meer niemendalletjes en instrumentale intermezzo’s te vinden dan we gewend zijn van het gemiddelde Broadcast album. Er lijkt ook meer gezocht te zijn naar lijnen, ritmes en vooral sferen dan het potentiële popliedje dat daarin verborgen zit. Dat laatste is juist de kunst die van Broadcast zo’n fijne band maakt. Dat neemt niet weg dat er veel van hun stijl bewaard is gebleven. Het is alleen net alsof het vanaf een andere invalshoek wordt benaderd. Daarin spelen vooral wat andere klankpaletten op, zoals een steels rockritme dat om de hoek komt kijken. Ook lijkt de invloed van The Focus Group van een relatief donkere en soms sacraal klassiek aandoende aard.

Er is dus veel te ontdekken op het album en het pijnlijke wachten op een echte opvolger van Tender Buttons wordt flink verzacht. Een gemis zijn toch die heerlijke nevelige songs van Broadcast. Degenen die daar behoefte aan hebben, doen er misschien verstandig aan voorlopig het album van Seeland aan te schaffen.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.