Iklimler, van Nuri Bilge Ceylan

>> zaterdag 3 oktober 2009

De Turkse regisseur Nuri Bilge Ceylan maakte internationaal furore met zijn prachtige film Uzak. In Iklimler neemt hij niet alleen de regie, maar ook een hoofdrol op zich. Zijn vrouw is zijn tegenspeelster. Het liefdesverhaal dat centraal staat, is echter niet autobiografisch, maar Ceylans visie op algemene problemen die mensen in hun relaties tegenkomen en hoe ze ermee omgaan. Isa en Bahar proberen uit alle macht hun relatie in stand te houden, maar kunnen een breuk niet langer uit de weg gaan. Op de vraag of ze ooit nog samen kunnen zijn, komt geen antwoord. Dat is ook niet waar de film om lijkt te gaan. Ceylans films zijn vooral enorm mooi. De titel Iklimler, Klimaten, verwijst naar de voorbijtrekkende seizoenen en omslagen in het menselijk drama. Ceylans shots duren vaak langer dan gebruikelijk. Op die manier schept hij een contemplatieve traagheid in de film die de kijker de ruimte laat om de beperkte actie diep op zich in te laten werken. De toon wordt al direct aan het begin gezet met de schitterende close-up van zijn vrouw die langzaam van glimlach in stil verdriet verzinkt. Vanaf dat moment hebben alle shots een beladenheid waarin het sentiment met de tijd lijkt om te slaan. Ceylan gebruikt daarvoor ingetogen spel en minimale middelen. Hetgeen gebeurt, komt daardoor constant zeer direct aan. De camera registreert precies met erg sporadische, zuiver tactische bewegingen. De regie neemt geen standpunt in, net als de rollen zeer neutraal blijven. Het drama blijft bij de personages zelf, toch is de film aangrijpend. Dat maakt Iklimler een subtiel genot.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.