Klein - A Devil's Bargain

>> zondag 25 oktober 2009

Het leven van een recensent is mooi als je op één avond twee grootse platen mag recenseren. Het Nederlandse gezelschap Klein debuteert met A Devil’s Bargain dat een werkelijk prachtige collectie jazzy popsongs bevat. De timing van de release had niet beter kunnen zijn, want Klein ademt de warmte van een gloedvolle herfstdag. De kern van de groep bestaat uit singer-songwriter Roel Kleintjens en zangeres Merel Wijnberg. Daaraan is inmiddels gitarist Eric Leenes als vast bandlid toegevoegd. De liedjes hebben aandacht voor de diepe emoties van soul en de lichtvoetigheid van pop. Toch blijft de jazz Kleins meest opvallende stijlkenmerk. Even opvallend, maar minder consistent aanwezig, is de interesse voor triphop. Dat geeft de ruimte aan van die fijne vibrato orgelklanken en donkere ritmes. Het zou wat simplistisch zijn om de labels jazz en triphop op Klein te plakken en daarbij net te doen alsof er niet meer gebeurt. Klein doet dat zelf ook niet. De sensitieve arrangementen en de schitterende zangstem van Merel brengen alles van klassieke jazz tot het schier perfecte popliedje met verve. De ingetogenheid van A Devil’s Bargain siert door het behoud van de mooie combinatie van diepe lagen en onbezorgdheid, waarbij er voortdurend een pure, genietbare, ontspannen sfeer heerst. Constant weet Klein dat onbeschrijfelijke gevoel van geborgenheid op te roepen dat goede muziek soms kan hebben. Dat zal bij het grotere publiek op de aanstaande editie van Noorderslag vast niet onbemerkt blijven. Het zoekt de spanning niet op, maar A Devil’s Bargain is dit jaar onbetwist één van de fijnste debuten van eigen bodem.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.