Choir of Young Believers - This Is for the White in Your Eyes

>> donderdag 15 oktober 2009

In de eerste momenten van This Is for the White in Your Eyes is het moeilijk niet te denken het nieuwe album van The White Birch te horen. De ijle pianoklanken en hemels lichte, rouwende stem van Jannis Noya Makrigiannis, het creatieve brein achter de formatie, kennen diezelfde onaantastbare, etherische pracht als deze Noorse band. Dit album is echter het debuut van het Deense Choir of Young Believers en dat wordt al snel duidelijk.

De composities op This Is for the White in Your Eyes ontwikkelen zich tot rijkelijk georkestreerde pop gebaseerd op een tijdloze folkbasis. Door de sacrale harmonie die de band creëert, krijgt het album bij vlagen de emotionerende kracht van Zbigniew Preisner’s Requiem. Aan de andere heeft het gezelschap een feilloos gevoel voor popstructuren en weet deze op opvallende wijzen in te zetten. Zodanig dat ze zelfs appelleren aan het geluid van grote namen als Beach Boys, Saybia en Fleet Foxes. Het album kent een minimale eenvoud in zijn lijnen, terwijl uitgestrekte vlaktes constant een boeiende ritmes krijgen. Onafhankelijk van de invloeden waar de band zijn zinnen op zet, weten de Denen zich een indrukwekkende eigen stijl aan te meten. Een warme inborst wordt moeiteloos gecombineerd met Scandinavische distantiëring. Jannis ontdekt melancholische donkertes die worden opgelicht met perfect gedoseerde instrumentatie onder een schitterende leiding van melodieën. Op het podium heeft hij daar vaak niet eens anderen voor nodig.

Choir of Young Believers is duidelijk ambitieus en overtuigt door nooit hun hand te overspelen. Ze creëren een kristalhelder spanningsveld dat zich tussen de luisteraar en muzikanten bevindt. This Is for the White in Your Eyes heeft de aspiraties van een meesterwerk, maar probeert niet als zodanig te worden erkend; een bescheidenheid die siert. Zet deze band in een kathedraal en de galmenende klanken zullen over de hele stad leden werven voor een Choir of Young Believers.

2 reacties:

Leentje 20-01-10 00:00  

Een echte aanrader!!!!
Groetjes Leentje

eriklukenblog 01-03-10 21:28  

onwijs goeie muziek. zie youtube en zoek choir of young believers in de KEXP studio. alleen gitaar chello en zang. gitaarsound a la j.buckley. muziek die mij raakt.

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.