Nancy Elizabeth - Wrought Iron

>> woensdag 28 oktober 2009

Nancy Elizabeth’s debuutplaat, Battle and Victory, liftte indertijd mee op een golf van veelgeprezen folkplaten. Opvolger Wrought Iron moet het op eigen kracht doen en trekt tot op heden slechts beperkt de aandacht. Nu was ik ook van mening dat alle lof voor Battle and Victory wellicht ietwat voorbarig was. De alternatieve freakfolk was niet van de subtielste soort en leek zich als een bijna ongelimiteerde uitlaatklep van haar multi-instrumentale talenten te gedragen. Aan de andere kant leverde dat wel een zeer rake plaat op met een zeer herkenbare, strijdbare sfeer.

Wrought Iron laat nu duidelijk muzikale groei horen. Nancy komt er op tijd achter dat ze alle kunstgrepen op Battle and Victory helemaal niet in die mate nodig heeft. De strijdlustigheid heeft plaats gemaakt voor het rustig schrijven en zingen van echte liedjes. De toonzetting en het instrumentarium, dat nu ruimhartig op piano leunt, maken het geluid toegankelijker, maar wel minder direct. Waar Battle and Victory de plaat was van ontdekkingen en verwondering, is Wrought Iron een plaat van bezinning die je wat tijd moet gunnen. De intieme sfeer, waar Nancy zich eerder al moeiteloos van bediende, is hier in nog sterkere zin aanwezig. Door het uitkleden van het instrumentarium komt haar melancholische, zacht heldere stemgeluid beter tot zijn recht en voelen de composities natuurlijker aan. Het lag zeker niet in de lijn der verwachtingen dat ze met dergelijk sobere plaat op de proppen zou komen, maar het doet wonderen voor haar songschrijverschap.

Wrought Iron mag dan niet weer een idiosyncratisch mysterie herbergen, het is wel de plaat die laat zien dat Nancy haar talent kan beteugelen. Laat dit album op je inwerken en het zal blijken dat het muzikaal een lange adem heeft.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.