Dez Mona - Hilfe Kommt

>> zondag 25 oktober 2009

De Belgische meesters van het melodrama zijn er weer met hun nieuwe plaat: Hilfe Kommt. Het debuut dat voor Moments of Dejection or Despondency kwam heb ik in de afgelopen jaren nog altijd niet gehoord, maar dit album dat ons land als onverwachte vloedgolf overspoelde, laat nog altijd geprononceerde sporen na. Zo plots als deze verrassing, zo relatief rustig verliep de release van opvolger Hilfe Kommt.

De band is zich onverminderd blijven ontwikkelen. Daardoor klinkt de huidige plaat bij eerste beluistering minder direct of alarmerend dan zijn voorganger. Dez Mona maakt nog altijd muziek die meer speelt op gevoel dan op perfectie. Een aantal van de grootse muzikale artiesten ter wereld ging hen daarin voor. Hilfe Kommt doet wat dat betreft wel een beetje water bij de wijn. Deze aanlenging is noodzakelijk om ruimte te maken voor diepe muzikale gelaagdheid. De arrangementen op Hilfe Kommt verlopen meer getrapt dan het explosief intieme Moments of Dejection or Despondency. Dez Mona heeft gekozen voor een subtielere aanpak en dat gaat je op den duur niet in de koude kleren zitten. Hilfe Kommt is niet zo overdonderend, maar toont zich een gewiekste, sluwe jager die de tijd neemt om slachtoffers te maken. Daarin is het album, geen nummer uitgezonderd, altijd succesvol. Een ander verschil is dat dit album niet zozeer de verbreding in genres opzoekt, maar bewust teruggrijpt naar de soulvolle jazzy basis die het nostalgische sentiment van de band tekent. Van daaruit bouwt Dez Mona een zeer solide geluid op waarin telkens weer die enigmatische, excentrieke stem van Gregory Frateur een hoofdrol krijgt naast weldoordachte orkestraties. In dit alles blijft de geliefde typering rondom Nina Simone en Antony and the Johnsons de Belgen treffend sieren.

Het is vanzelfsprekend dat een band als Dez Mona niet voor de weg van sensatie kiest om hun succes te vergroten. In plaats daarvan gaan ze de uitdaging van muzikale groei aan en komen er nog groter uit. Hilfe Kommt loopt echter niet met die kwaliteiten te koop. Ga ervoor zitten, neem er een goed glas bij en de dubbele beneveling zal je niet onberoerd laten.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.