Manafon - David Sylvian

>> zaterdag 3 oktober 2009

David Sylvian is al tijden een gevierd zanger en maakte een aantal zeer kenmerkende albums waarin hij op zijn manier toont dat een uitgesproken stijl vooruitstrevend en tijdloos kan zijn. Hij staat alweer een aantal jaar aan het hoofd van Samadhisound: een label waar zich een groep zeer eigenzinnige muzikanten onder schaart. Het label heeft inmiddels een grote reputatie in experimentele pop en elektronica. Het zijn bepaald geen artiesten die gemakkelijk volle zalen trekken. Juist dat maakt David Sylvian’s lef en aandacht voor pioniers zo aantrekkelijk.

Op Manafon blijkt dat hij deze periode zelf niet onaangeraakt door anderen heeft doorgemaakt. Het album neemt hoorbaar afstand van eerder werk. Manafon lijkt weinig op het werk dat hij met Nine Horses maakte en kent ook een andere aanpak dan eerder solowerk. In plaats daarvan zijn kleine elementen te herkennen van stalgenoten Sweet Billy Pilgrim en Steve Jansen. De muziek op Manafon is vocaal erg leeg en minimalistisch. Het wordt ondersteund door modern klassieke en jazzy accenten van zoekende, dissonante en ongemakkelijke samenkomsten. Dat klinkt weliswaar niet als een enorme verandering, maar de klankkleur die de arrangementen krijgen, is dat wel. Er is een nog grotere rust in zijn composities en David’s timbre heeft aan de onderkracht aan zeggenschap en verleiding gewonnen door een natuurlijker inzet. De muzikale zinnen zijn langgerekt en worden met een constante nadruk uitgevoerd. Verder is er spaarzaam omgesprongen met melodische elementen die soms mede begeleiden. Op trefzekere wijze wordt er een mysterieus ruimtelijk geheel geschapen dat de luisteraar vervreemdt, maar evengoed uitnodigt zich in te verliezen.

Manafon gaat zelfverzekerd door op het avant-gardistische pad dat David Sylvian al jarenlang volgt. Hij kan geprezen worden om zijn moed en ontvankelijkheid voor geestverwanten die hij steun en onderdak biedt. Samadhisound is een warm thuis voor uiteenlopende buitenbeentjes, maar doet geen moeite om buitenstaanders te verwelkomen. Dat vraagt moed van de luisteraar. Moed die altijd wordt beloond, zoals met dit album nog maar eens subtiel wordt bewezen.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.