Afterwards, van Gilles Bourdos

>> donderdag 22 oktober 2009

Afterwards is de kundige verfilming van bestseller van Guillaume Musso. Het zwaarwichtige thema van het accepteren van de dood wordt ingetogen in beeld gebracht. Een ietwat sentimentele, maar fijne rol van Romain Duris als de protagonist Nathan draagt het verhaal op handen. Daarbij steekt de onderhoudende rol van John Malkovich als de mysterieuze Dr. Kay enigszins vlak af. Advocaat Nathan wordt geconfronteerd met Dr. Kay’s gave om te kunnen voorspellen wie op korte termijn de dood vindt. Dit magisch realistische gegeven wordt voldoende agnostisch in beeld gebracht om een constant een reële spanning vast te houden, die slechts bij vlagen zijn in kabbelende dynamiek emotioneel wordt opgeschrikt. Gilles Bourdos beheerst de kunst van dosering; zowel in informatie als visuele confrontatie. Desondanks kan de kijker zich niet ontrekken aan enkele momenten van belerend moralisme. Op die momenten is het de enscenering en het aangrijpende gegeven dat de film redt. Bovendien is de film zonder uitzondering op prachtige locaties geschoten, hetgeen samen met het trage ritme de vertelstructuur schitterend complementeert. De film toont gedurende de hele looptijd het proces dat bij Nathan naar een moment van inkeer toewerkt. Pas op het moment dat Nathan zijn mogelijke dood accepteert en Dr. Kay begint te geloven en vertrouwen, volgt een echte plotwending.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.