A Fine Frenzy - Bomb in a Birdcage

>> vrijdag 16 oktober 2009

Soms kan het snel gaan en men moet het ijzer smeden als het heet is. Dit en een flinke dosis inspiratie leidt nu al tot een opvolger van het bejubelde debuut, One Cell in the Sea, van Alison Sudol, de singer-songwriter achter A Fine Frenzy. Daarom lag een hoop bombarie rondom de release van dit nieuwe werk in de lijn der verwachting, maar dat blijft voorlopig uit. Vreemd, want ook Bomb in a Birdcage is een selectie makkelijk in het gehoor liggende, maar kwalitatief uiterst fijnzinnige popsongs.

De poëtische dromerigheid van verhalen vertellen is op deze tweede plaat iets afgenomen. De popsong staat centraal. Daardoor verliest A Fine Frenzy iets van haar spontane, debuterende charme, maar toont nu wel meer urgentie. Bovendien heeft het geluid aan ruimte en diversiteit gewonnen. Dat zorgt bij tijd en wijle voor een avontuurlijker inslag. Desondanks hoef je op Bomb in a Birdcage zeker geen experimentele uitstapjes te verwachten, want Alison voorstaat creativiteit binnen algemene popconventies. Heimelijk had ik misschien toch een uitzonderlijker album verwacht dan hetgeen A Fine Frenzy ons nu brengt. Aan de andere kant is dit een begrijpelijke, consoliderende zet in het rijpingsproces van haar ontegenzeggelijke talent. De heerlijke melodietjes en refreintjes blijven na beluistering op een prettige manier een tijdje nazingen. Alison is een meester in het schrijven van perfect kloppende liedjes en de muzikale aankleding met folkelementen doet niet minder dan mag worden verwacht. Vaak is de intro van de song al voldoende om de aandacht op te eisen en die binding verslapt niet. Bomb in a Birdcage is ondanks een wat behoudend karakter van a tot z een solide plaat.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.