Benjamin Winter and the Make Believe - The Wind Blows Way Up High

>> zaterdag 17 oktober 2009

Het is niet iedereen gegeven om na door het noodlot te zijn getroffen van passie te wisselen. Tien jaar terug kwam er een abrupt einde aan Benjamin Winter’s loopbaan in American Football. Gelukkig hield zijn andere passie, de muziek, hem staande. Een sportliefhebber ben ik niet, maar een muziekliefhebber wel. Ik had hem het noodlot nooit toegewenst, maar ik ben blij met waartoe het geleid heeft.

Zijn eerste soloalbum, Amber Alley and After, maakte hij nog in Californië in 2005. Het volgende jaar verruilt hij Amerika voor Nederland en werkt sindsdien vanuit Amsterdam. In 2007 kreeg men al een voorproefje van zijn samenwerking met de band The Make Believe in de vorm van de EP Memory and Forever. Nu is het aan zijn tweede studioplaat, de eerste met Nederlandse wortels, om de harten van het publiek te veroveren. Er is weinig dat hem daarbij tegenhoudt. Benjamin heeft een licht geaspireerde, bronzen stemgeluid dat de luisteraar heerlijk sust. Als een volgroeid singer-songwriter schrijft hij warme, ambachtelijke songs van het soort waarvan je er iedere dag een aantal nodig hebt. Zijn Amerikaanse achtergrond heeft hij daarbij duidelijk niet volledig afgeschud, maar tegelijkertijd kijkt hij ook over geijkte genres heen. The Make Believe vult hem daarin op smaakvolle wijze aan. Dat levert een plezierige diversiteit aan songstructuren op die allen indruk maken, terwijl ze bescheiden blijven. Mijn voorliefde gaat uit naar de ingetogen somberte die als een dikke deken over enkele popballades is gedrapeerd. Daarin bloeit de lyriek in zijn stem op en maximaliseert de bewust eenvoudig gehouden begeleiding. Het kernachtig aangezette, melodische karakter van de songs sleurt de luisteraar van de troon van ongenaakbaarheid af, waarna enkele diepe, introspectieve muzikale momenten volgen. Dit tilt The Wind Blows Way Up High ver boven de gemiddelde singer-songwriterplaat uit.

Kennelijk had Benjamin Winter bagage nodig om zijn talent te laten floreren. Die kennis weerhoudt hem waarschijnlijk van overdreven bravoure, zodat op het songschrijven kan worden geconcentreerd. In Nederland achtervolgt het verleden hem niet, maar ligt het veld open voor een prachtige nieuwe loopbaan. De afgelopen periode is het voorwerk daarvoor gedaan, The Wind Blows Way Up High zal de rest doen.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.