Leaves - We Are Shadows

>> donderdag 18 juni 2009

Positief nieuws uit het noodlijdende IJsland. Leaves brengt hun nieuwe album, We Are Shadows, uit. Hun debuut, Breathe, werd enthousiast ontvangen, maar bekritiseerd omdat de band niet veel meer dan een Coldplay kloon zou zijn. Daarmee is de band zwaar onderschat, want ondanks de gelijkenis op dat eerste album, liet Leaves wel degelijk een eigen sentiment horen. Opvolger The Angela Test maakte dan ook korte metten met die gemakkelijke kritiek, maar bleef ondanks zijn inventiviteit zwaar ondergewaardeerd. Het gevolg is dat ook aan de huidige release helaas weinig ruchtbaarheid wordt gegeven. Hopelijk zet deze recensie een stap in de juiste richting. De band heeft in ieder geval zich altijd met de juiste mensen weten te omringen. Ze deelden het podium met enkele grote, veelal Britse, acts. In hun eigen sound zijn ze echter nooit op zoek gegaan naar hapklare toegankelijkheid. Een vergelijking kan misschien nog het best gemaakt worden met de Britse band Doves. Daar heeft Leaves dan nog postrock invloeden aan toegevoegd. Op We Are Shadows diversifieert de band zich verder en pakt uit met een overwegend opgewekt geluid. Ten opzichte van The Angela Test zeker een behoorlijke omslag. Dit nieuwe gemoed komt zowel terug in krachtig voortstuwende songs als verrassend rustige ballades, zoals titelnummer We Are Shadows. Dit wondermooie nummer alleen al verdient een topnotering! De kenmerkende langgerekte composities krijgen op deze derde plaat veel lucht. Dat geeft extra ruimte aan de vele lagen die hun karakteristieke klank zo mooi opbouwen. Ook het veerkrachtige stemgeluid van de voorman snijdt heerlijk door de arrangementen. Daarnaast valt de signalerende rol van koperblazers en strijkers op. Uit alles spreekt dat de band sterker is dan ooit en dit uitbuit met een hernieuwde balans van inspiratiebronnen. Zoals ook The Angela Test, zal We Are Shadows bij herhaalde beluistering alleen maar groeien. Leaves hoort onbetwist bij de top van de indiescene, dus laten we hopen dat met dit nieuwe attest van hun enorme muzikale vermogen de band eindelijk het ruimhartige eerbetoon krijgt dat vele IJslandse artiesten eerder al ten deel viel.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.