Cortney Tidwell - Boys

>> dinsdag 2 juni 2009

Het opmerkelijke debuut van Cortney Tidwell uit 2006, Don’t Let Stars Keep Us Tangled Up, stond bol van de experimentele lust en liefde voor het popliedje. Cortney bleek, misschien door jeugdige onstuimigheid gedreven, een toonaangevend singer-songwritertalent. Geen genre liet ze onbenut om de vooruitstrevende basis van americana en elektronica een bijzondere glans te geven. Een aantal jaren later is de spanning op die eerste plaat nog net zo fris als toen en dat daagt de huidige opvolger uit. De titel, Boys, eert haar gezin en muzikale collaborateurs. De plaat belooft echter door te gaan waar het debuut ophield, dus dat betekent niet de wellicht vermoede consolidatie of behoud. Hoewel Cortney uit een familie komt waar muziek de leidraad vormde, werd dit door haar psychotische moeders vroege dood ook onherroepelijk geassocieerd met ellende. Dit dreef Cortney in een isolement, maar uitgerekend muziek redde haar daar ook uit. Hiervan was haar debuut getuige. Stilistisch grijpt ze daar met enkele songs (Being Crosby of Oslo) ook op terug. Haar werk is op zijn minst eigenzinnig te noemen en doet weleens denken aan de bezwerende folktronica mixen die we vinden bij Own Records, zoals Uzi & Ari; even soepel overschakelend van dreigend naar mysterieus met een zeker avantgardisme (Oh, China). De meest treffende gelijkenis is echter te vinden in het werk van Björk (vooral Son & Moon) van enkele jaren terug. Ook op Boys is de productie van de songs is nog altijd diep, rijk en donker van geest. Een belangrijke troef bevindt zich in de onconventionele melodielijnen en klankstructuren. Haar karaktervolle stem lokt je in het ongemakkelijke labyrint van de muziek. Als ze elektronica ter hand neemt, kunnen vurige trekjes komen bovendrijven die songs scherpe accenten meegeven (Watusii), herkenbaar van de opzwepende experimentele electropop van Venus Hum, ook uit Nashville. Boys is misschien niet opnieuw één van de opmerkelijkste singer-songwriterplaten. We zijn inmiddels heel wat gewend (denk aan Kellarissa recentelijk). Wel zet Cortney schrijdt deze plaat met vastberaden stappen voort.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.