Klerkx - Unleash

>> dinsdag 30 juni 2009

Een eerdere EP is enkelen misschien al opgevallen, maar met Unleash is het solodebuut van Rob Klerkx, drummer van de Amsterdamse Moke die bliksemsnel (inter)nationaal succes oogstte, toch eindelijk een feit. Naast zijn bijdragen aan de bands Paulusma en KGB, zwaait hij onder de naam Klerkx nu zelf de scepter. De release belooft ons een plaat vol sferische, melancholische popmuziek. Met het openingsnummer had ik niet het gevoel dat dit bewaarheid ging worden, maar het album bleek zich stilistisch steeds verder te ontwikkelen. De subtiliteiten, in de rijk gevulde arrangementen die de plaat kent, worden dan ook steeds duidelijker. Helaas lijkt het weleens alsof de composities voor spanning louter op deze muzikale versieringen steunen. Daarmee ontstaat er soms een lichte onbalans tussen ambachtelijke, melodische liedjes en avontuurlijke instrumentale uitstapjes. Gelukkig blijven deze momenten beperkt. Als er dan een eenvoudige, maar mooie ballade als City Burns kan volgen, is het weer helemaal goed. In het nummer The Muse meen ik sterk de invloed van Moke met het ongeremde van Franz Ferdinand te horen, Man Without A Head toont een welgemeend en doorleefd gevoel voor drama, terwijl Seasons een heel verslavend gitaarrifje heeft. De wildere nummers lijken Klerkx beter te liggen. Daarin ontstaan mooie momenten en leuke hoogtepunten, waarbij een donker donderende drumpartij onder de huid van de composities niet kan ontbreken. Toch verloopt het album naar het einde toe even vrijwel onopgemerkt, om dan af te sluiten met het sterke, americana-achtige Home. Het album heeft dus ups and downs, maar consumeert in het algemeen makkelijk. Het zal nog even afwachten zijn of Klerkx met Unleash even gemakkelijk furore zal gaan maken als Moke.

0 reacties:

Doelstelling van deze blog

Meer aandacht voor het (nog) onbekende. In tenui labor of toch niet?

Mededelingen

Donderdag 1 juli: deze week weer een frisse herstart verwacht.
Kort reces tot 13-05-10.
Na een kort reces vandaag (24-02-10) weer aan de post. Inmiddels is deze blog twee jaar geworden!
Gedurende december zullen er minder recensies worden geschreven
21-31 augustus: tijdelijk even geen recensies ivm een kort reces
Zondag 14 juni: Creative Commons licentie BY NC ND van toepassing op alle inhoud
Woensdag 3 juni: zoekfunctie en auteursrechtenonderdeel toegevoegd
Dinsdag 19 mei: template aangepast, hopelijk verbeterd
Vrijdag 15 mei: nieuw template; ontwikkeld door Ourblogtemplates.com, 2008

Auteursrechten

© Copyright Benjamin N. Vis

Uitgezonderd waar anders vermeld, is op alle inhoud van deze blog een Creative Commons Attribution 3.0 License van toepassing. Deze is hieronder gespecificeerd als CC BY NC ND. Voor meer informatie klik op de links aldaar.

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP  

Creative Commons License
werk van Benjamin N. Vis, Nieuwe Geluiden is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0 Nederland licentie.